Sok a kiránduló, bevezették a fizetős parkolást Visegrádnál az erdőben

2021. május 29. – 14:54

frissítve

Sok a kiránduló, bevezették a fizetős parkolást Visegrádnál az erdőben
Apátkúti-völgy, Telgárthy-rét – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Pilisi Parkerdő bejelentette, hogy a területén lévő népszerű kirándulóhelyek és környékük védelme, a főképp hétvégente kialakuló, kritikus természeti terhelés mérséklése és a fenntartható erdei turizmus érdekében csökkenteni szeretné az autóforgalmat.

Ezért a visegrádi Apátkúti völgyben lévő parkolót 2021. május 28-ától csak díj megfizetésével lehet igénybe venni, írják a Parkerdő honlapján.

Hozzáteszik: a fenntartható erdei turizmus fontos eleme, hogy az erdőt látogatók létszáma és magatartása összeegyeztethető legyen az erdei élővilág érdekeivel. Aki kirándulószezonban, jó idő esetén, hétvégén a frissen felújított Apátkúti-tavat, a Telgárthy-rétet, az Ördögmalom-vízesést vagy a Kaán Károly-forrást választja, azzal szembesül, hogy már-már elviselhetetlen az autók száma, parkolóhely pedig sehol.

Azon túl, hogy ezzel a lépéssel mérsékelhető az Apátkúti-völgy és a Telgárthy-rét terhelése, a parkolás díjbevételét a Pilisi Parkerdő a terület karbantartására fordítja, kiemelten a hulladékkezelésre és – a Telgárthy-rét hatalmas látogatottsága miatt – nyilvános erdei illemhely működtetésére – közlik.

A fizetős parkolásból befolyó összeg ezen kívül a tűzrakóhelyek, pad-asztal garnitúrák, egyéb közjóléti berendezések fenntartási költségének, továbbá a rendszeres kaszálások és az erdei játszótér üzemeltetésének forrása is lesz.

A Parkerdő felhívja a figyelmet arra is, hogy a sorompónál megváltott parkolójegy az Apátkúti Vadászháztól a Kaán Károly-forrás felé továbbhaladásra nem jogosít fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!