Semjén az állami iskolákat lehúzva dicsérte az egyháziakat egy vívóterem átadásán

2021. május 27. – 15:15

Semjén az állami iskolákat lehúzva dicsérte az egyháziakat egy vívóterem átadásán
Semjén Zsolt kormányfőhelyettes beszédet tart a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium vívótermének és sportkomplexumának avatásán 2021. május 27-én Fotó: MTI / Varga György

Másolás

Vágólapra másolva

Semjén Zsolt olyan beszéddel adta át Zalaegerszegen a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 3,3 milliárd forint közpénzen felépített sportközpontját és vívótermét, hogy annak alapján úgy tűnik, a kormányfő helyettese szerint az állami iskolák alacsonyabb minőséget képviselnek.

A beszédben elhangzott: „történelmi és szociológiai tény, hogy a magyar nemzet mindig elsöprő és meghatározó” bizalommal volt az egyházi iskolák iránt. Jelenleg is sokkal nagyobb rájuk az igény és több a jelentkező, mint az állami vagy alapítványi iskolák esetében – állt az MTI tudósításában.

„Az egyházi iskolák az emberi személyiség teljességét látják és szolgálják, a test, a szellem és a lélek összetettségében és egységében” – mondta Semjén, aki szerint ezekben az intézményekben nem kérdés, hogy az oktatás mellett neveljenek-e, hiszen esetükben evidencia, hogy az egész emberi személyt formálják, ezért is volt irántuk mindig nagyfokú bizalom.

Semjén nem tett róla említést, de az egyházi iskolák állami normatív támogatása a négyszerese is lehet az államiakhoz képest – ami sokkal előnyösebb helyzetbe hozza ezeket az intézményeket, ahol ugyanakkor az általános iskolai diákok mindössze 15 százaléka, a gimnáziumi tanulók 30 százaléka jár.

Semjén beszéde jól tükrözi a kormányzat oktatáspolitikáját, amelyben kiemelt szerep jut az egyházi iskoláknak, arányaiban nagyobb állami támogatást kapnak, mint az állami iskolák.

Semjén szerint Mindszentynek nem kell megtagadnia múltját, de Mindszenty ebben nem volt olyan biztos

Az állami iskolákkal szembeállított egyházi iskolák felmagasztalása után a Kereszténydemokrata Néppárt néven önálló frakcióval is rendelkező párt vezetője beszélt a zalaegerszegi iskola névadójáról: a magyar nemzet panteonjában sokszor együtt vannak olyanok, akik között vita volt, így Nagy Imre és Mindszenty József. De míg Nagy Imrét a vértanúsága mentette fel az 1956 előtti tevékenységéért, addig Mindszentynek soha nem kellett megtagadnia a múltját, hiszen mindig a jó oldalon állt – tudósított Semjén szavairól az MTI.

Kétségtelen, hogy bíborost letartoztatták a nyilas uralom és a kommunista hatalomátvétel után is, a magyar zsidósággal szemben azonban ellentmondásos volt a viszonya. Ő volt a szerkesztője az antiszemita nézeteket sem elutasító Zalamegyei Újságnak és 1944 előtt támogatta a zsidóság társadalmi-gazdasági kirekesztését is. Igaz, a magyar zsidóság megsemmisítését a tízparancsolat elleni bűnnek nevezte.

Ő maga azonban „1949-ben elismerte, hogy több mindent másként fogalmazna meg, mint ahogyan fiatal fővel tette” – írta Mindszenty József védelmében egy történész a Magyar Nemzet interjújában, reagálva a Magyar Narancsban Paksy Zoltán történésztől megjelent cikkére, amely megrögzött antiszemitának nevezte a bíborost.

Semjén az avató beszédében Mindszentyről elmondta, hogy az „életszentség” jelentette az egész életét, ezért volt iránytű a magyar történelemben, mert ellentmondott a nyilas időkben a diktatúrának és a nácizmusnak, később pedig a vörös diktatúrának és a kommunizmusnak.
A kormányfő helyettese szerint téves és abszurd volt Mindszentyt azzal vádolni, hogy beleavatkozott a politikába, hiszen a náci német birodalmi megszállás, majd a szovjet megszállás idején Magyarországon alkotmányosságról szó sem lehetett. A hercegprímás azonban „az alkotmányosság talaján állt és állampolgári kötelességét teljesítette”, hiszen az akkor hatályos 1937-es alkotmány értelmében első közjogi méltóságként a magyar nemzet értékeit és alkotmányos önazonosságát képviselte és védte. – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Az alig két év alatt felépített komplexum hazai és nemzetközi versenyeknek is helyt ad, továbbá a Zalaegerszegi Vívó Egylet vívóinak – köztük a kerekesszékeseknek – végre megfelelő körülményeket biztosít – közölte az MTI a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Széky János által megáldott épületről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!