Több mint ötszáz áramütött madárról érkezett bejelentés tavaly január óta

2021. május 27. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly január óta több mint négyszáz bejelentés érkezett Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) 522 elhullott állatról, amelyek áramütés miatt pusztultak el. A szervezet kérvényezi a területileg illetékes természetvédelmi hatóságoknál üzemeltetőknél, áramszolgáltatóknál, alakítsák madárbaráttá a veszélyes vezetékszakaszokat.

Az MME 2018 óta a lakosságot is bevonva gyűjti az erre a célra kidolgozott elektronikus űrlapon keresztül az áramütéses eseteket, amelyekben madarak pusztultak el. A 72 lakossági és 367 nemzeti parki és civil szakembertől származó bejelentés 41 beazonosított madár- és 2 emlősfaj, valamint további 9 nem meghatározható madár adatát tartalmazza, közülük 501 állat áramütés, 21 pedig vezetéknek ütközés következtében pusztult el – áll a csütörtöki közleményükben.

Mint írják, ezek az esetek probléma számos különösen aggasztó vonatkozására is rávilágítanak.

  • A balesetet szenvedett madárfajok közül 11 a legmagasabb, fokozottan védett kategóriába tartozik: 160 fehér gólya; 6 szalakóta; 3-3 parlagi sas és gyöngybagoly; 2 túzok; 1-1 fekete gólya, halászsas, rétisas, kígyászölyv, vándorsólyom és kuvik.
  • Az esetek 53,73 százalékát mindössze 3 madárfaj: a fehér gólya (160 példány), az egerészölyv (64 példány) és a vörös vércse (50 példány) szolgáltatja, ami ezeknél a fajoknál már felveti az állományszintű pusztítás mértékét.
  • A balesetet szenvedett madarak között egy jeladós túzok, szlovák, osztrák, német, szlovén és lengyel gyűrűs fehér gólyák, cseh gyűrűs vörös vércsék is voltak, ami a nemzetközi felelősségünket is jelzi szerintük.

Magyarországon közel százezer kilométernyi kis- és középfeszültségű hálózat van, amely a madarakat a veréb mérettől a gólyákig és a túzokig fenyeget. Az áramütött madarak valós számát a rendkívüli hosszúságú hálózat rendszeres ellenőrizhetetlensége mellett azért is nehéz pontosan megbecsülni a szervezet szerint, mert a balesetet szenvedett állatok maradványai már órák-napok alatt eltűnnek az oszlopok alól.

Becslésük szerint évente 2-300 ezer madár pusztul el áramütés miatt. A természetvédelmi kár értéke több milliárd forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!