Egyre aktívabbak a szolgálatok: idén már naponta öt új titkos információgyűjtés indult

2021. május 26. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi évekhez képest emelkedő a trend, a módszerek változatosak.

Naponta ötször adott engedélyt Varga Judit igazságügyi miniszter az év első 3,5 hónapjában nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre a titkosszolgálatoknak – írja a 168.hu. Április közepéig ez 499 eset, miközben tavaly 1285 volt egész évben.

Évről-évre nő az olyan miniszteri engedéllyel végzett titkos műveletek száma, amikor az illető tudta nélkül megfigyelik, lehallgatják, a lakását titokban átkutatják, leveleit elolvassák – derül ki a lap közérdekű adatigényléséből.

Magyarországon a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a katonai, illetve polgári titkosszolgálatok – a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) kivételével – jogosultak az olyan, nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre, amelyhez igazságügyi miniszteri jóváhagyás kell. A szintén külső engedélyhez – de nem miniszteri, hanem bírói vagy ügyészi jóváhagyáshoz – kötött bűnüldözési célú titkos információgyűjtésnél a törvény tételesen felsorolja, mely esetekben lehet ilyet indítani, de a nemzetbiztonsági célúaknál a terrorcselekmény megakadályozása mellett nincsen taxatív felsorolás, elég, ha Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése a cél.

A portál felsorolja, hogy miniszteri engedély birtokában a titkosszolgálatok ezekre jogosultak az érintett(ek) tudta nélkül:

  • lakás, jármű valamint használati tárgyak átkutatása,
  • lakás és jármű lehallgatása, rejtett kamerás megfigyelése,
  • levelek, csomagok felbontása és ennek rögzítése,
  • a telefon lehallgatása és online adatforgalom/kommunikáció megfigyelése,
  • az „információs rendszerben” kezelt adatok megismerése és rögzítése.

Ezen kívül a titkosszolgálatok végezhetnek olyan titkos információgyűjtést is, amelyhez sem bírói, sem pedig miniszteri jóváhagyás nem szükséges, hanem elegendő az adott szakszolgálat főigazgatójának engedélye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!