Böröcz László: Csak a legalább öt éve bérlők juthatnak olcsón önkormányzati lakáshoz

2021. május 26. – 21:52

frissítve

Böröcz László: Csak a legalább öt éve bérlők juthatnak olcsón önkormányzati lakáshoz
Böröcz László a lakástörvény szerdai parlamenti vitájában Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament honlapján egyelőre nem szerepel idevágó módosító javaslat.

Sem Bayer Zsolt, sem Rákay Philip nem lesz jogosult megvásárolni a lakását a budai Várban – nyilatkozta az RTL Híradónak Böröcz László azután, hogy a parlament szerdán tárgyalni kezdte az önkormányzati bérlakások eladására vonatkozó törvényjavaslatot az Országgyűlésben.

A fideszes politikus elmondta, hogy a módosított tervek értelmében kizárólag Budapest világörökségi védettségű területein lesz kötelező az önkormányzatoknak a piaci ár töredékéért eladniuk a lakásokat a bérlőknek. Ezen felül azonban egy időkorlátot is meg fognak határozni:

csak azok a bérlők élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek a bérleti jogviszonya legalább öt éve fennáll.

A parlament honlapján egyelőre nem szerepel idevágó módosítás, az eredeti javaslat viszont, mint idevágó korábbi cikkünkből kiderült: több mint százezer önkormányzati (kisebb részben állami) tulajdonú bérlakást érinthetett volna. Az eredeti tervezet ugyanis kötelezővé tette volna az önkormányzatoknak, hogy nagyon kedvező áron eladják ezeket az ingatlanokat, ha a bérlők jelzik vételi szándékukat.

Több ellenzéki városvezető is megszólalt az ügyben, attól tartva, hogy a lakásmaffia, valamint az ingatlanbefektetők járhattak volna jól a változtatásokkal. De a módosítást fideszes polgármesterek is bírálták, többek között Cser-Palkovics András és Dézsi Csaba András sem tartotta azt jó ötletnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!