Püspökké szentelték Balog Zoltánt, akit az állam nevében Kövér László köszöntött

2021. május 24. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nagykőrösön püspökké szentelték Balog Zoltán korábbi emberierőforrás-minisztert, a Fidesz által alapított Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány egykori főigazgatóját.

Balog Zoltán 2018-ban visszavonult a politikától, és újra az egyház szolgálatába állt. A Dunamelléki Református Egyházkerület tavaly novemberben választotta püspökké, idén a református egyház zsinati lelkészi elnöke lett a következő hat évre.

Ahogy arról részletesebben ebben a cikkünkben írtunk, Balog a püspökválasztáskor állami pénzek ígéretével kampányolt, illetve egy zsinati szabálymódosítás is segítette útját: a korábbi szabályzat alapján ugyanis nem indulhatott volna el a pozícióért.

Balog Zoltán a nagykőrösi istentiszteleten azt mondta: nem a püspöknek van egyházkerülete, hanem a Dunamelléki Református Egyházkerületnek van püspöke. „Nem ti vagytok az enyémek, hanem én vagyok a tiétek” – írta az MTI.

Kövér László az állam nevében köszöntve az új püspököt arról beszélt, Balog Zoltán egy borsodi bányászfalu református parókiájának világából indult, hogy aztán a felelősségvállalás egyre magasabb őrhelyeire álljon. A kis református közösségtől egészen az egyetemes magyarság sorsának alakításáig jutott, hogy most ismét visszatérjen egyházához.

Kövér László – Fotó: Mónus Márton/MTI
Kövér László – Fotó: Mónus Márton/MTI

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében arra figyelmeztetett, hogy az új kihívások és lehetőségek között egyre nagyobb szükség van a keresztények összetartására, egységére.

Balog Zoltán a Szemlélek magazinnak adott interjúban nemrég a 2012-es diáktüntetésekre emlékezett vissza, és arról is beszélt, hogy sok lelkipásztor anyagilag is méltatlan körülmények között végzi a munkáját, túl nagyok a jövedelemkülönbségek a nagy és a kis gyülekezetek között, ezért ezen a téren is van tennivaló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!