Szupercellás zivatar alakult ki a Dél-Dunántúlon, az Alföldön jégeső is előfordulhat

2021. május 23. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugat felől egy hidegfront érkezett Magyarország fölé, amely mentén zivatarok kialakulása várható, leginkább az ország déli, délkeleti felén (nagyobb számban előbb a Dunántúl középső és déli részén, majd az Alföldön). Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön heves zivatar is előfordulhat, amelyet jégeső, intenzív csapadék (15-30 mm), illetve viharos szélrohamok (65-70 km/h) is kísérhetnek. A zivatarok az esti, késő esti órákban hagyhatják el a keleti határszélt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hullámzó frontzóna hidegfronti szakasza mentén egyre több zivatar alakult ki, még Budapest közelében is dörög, villámlik. A Dél-Dunántúlon komolyabb szupercellás zivatar is kipattant: emiatt a térség egyes járásaira másodfokú, narancs riasztás is kikerült, amely bővülhet a későbbiekben – főleg az Alföld déli részén.

Sok napsütés és eső jön

Pünkösdhétfőn a nap első felében a délnyugati, nyugati megyék kivételével sok napsütés lesz, de délután délnyugat felől ismét megvastagszik a felhőzet, és többfelé várható eső, zápor. Előbb a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, majd este már az északkeleti megyékben is. Estétől a nyugati és a középső országrészben már nagyobb eséllyel zivatar is kialakulhat. A hőmérséklet hajnalban 2-10, délután 14-23 fok között alakul (a déli, délkeleti megyékben lesz a melegebb).

Kedden főleg az ország délkeleti felén több órára is kisüthet a nap, ugyanakkor egy hidegfront vékonyodó, szakadozó felhősávja vonul északnyugatról délkelet felé. Az ország északnyugati felén többfelé, máshol helyenként valószínű záporeső, zivatar, néhol heves zivatar is lehet. Később nyugaton eső is előfordul. A szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében pedig viharos lökések is várhatók.

Szerdán többnyire derült vagy gyengén felhős, napos, száraz időre van kilátás. A leghidegebb órákban 4-12, napközben 19-24 fok valószínű. Csütörtökön több órára kisüt a nap. Elsősorban a nap második felében, főleg az ország nyugati, északnyugati felén elszórtan előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. A légmozgás élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lesz. A hőmérséklet minimuma 6 és 12, a maximuma 20 és 25 fok között alakul.

Pénteken is több órára kisüthet a nap, de több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar térségében akár viharossá fokozódhat a szél. A hajnali 6-14 fokról 16-23 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Sok helyen megélénkül, zivatarban viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 6-13, a legmagasabb hőmérséklet 15-22 fok között várható. Vasárnap több helyen valószínű záporeső, zivatar. A szél helyenként erős, zivatar térségében vihar lehet. Hajnalban 4-12, a délutáni órákban 15-21 fok lesz a jellemző – olvasható az előrejelzésben. (MTI)

Kövess minket Facebookon is!