IDEA Intézet: Három százalékponttal vezet az ellenzék közös listája

2021. május 23. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az IDEA Intézet friss mérése szerint április végén, május elején a hat ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül három százalékponttal vezet a Fidesz-KDNP listája előtt. Az ellenzék 38, a kormánypárt pedig 35 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb egy-egy százalékponttal alacsonyabb támogatottsággal rendelkezik – írja a magát a liberális demokrácia támogatójának valló IDEA Intézet jelentése.

A legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében a két nagy politikai tömb távolsága két százalékpont. Az ellenzék listájára 48, a Fidesz–KDNP-re 46 százaléka szavazna. Az ellenzéki lista vonatkozásában nem történt elmozdulás, a kormánypártok listájának támogatottsága 2 százalékponttal növekedett.

Ebben a szűk választói rétegben a parlamenten kívüli pártok együttesen 6 százalékot szereznének, úgy, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Pártok támogatottsága:

  • A Fidesz–KDNP 31 százalékon áll, ami egy százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. A biztos szavazó pártot választók körében pedig 46 százalékot kapna, ami két százalékponttal magasabb, mint március végén volt.
  • Május elején a Jobbik támogatottsága 11, a Demokratikus Koalíció támogatottsága 10 százalékon állt.
  • A biztos szavazó pártot választók körében továbbra is a DK áll az élen (16%), amelyet a Jobbik követ (14%). A Momentum Mozgalom 2021. április végén, május elején 9 százalékot kapna egy most esedékes parlamenti választáson.

A teljes népességet tekintve nincs másik párt, amely bejutna a parlamentbe, de az MSZP ehhez nagyon közel áll (4%), míg a biztos szavazó pártot választók körében továbbra is 5 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A parlamenti pártok közül a teljes, választókorú népességen belül, valamint a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2–2, míg az LMP 1–1 százalékot kapna.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2−2 százalék pontot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népesség csoportját vizsgálva. Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 31 százalék.

Módszertan

A kutatás adatait 2021. április 27. és május 4. között vették fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?”

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani, van véleményem, de azt nem kívánom megosztani, egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!