Udvaros Dorottya és Für Anikó is kiállt a tavak védelmében

2021. május 22. – 12:14

frissítve

Udvaros Dorottya és Für Anikó is kiállt a tavak védelmében
Für Anikó is kiállt a tavak védelmében – Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Másolás

Vágólapra másolva

„Megvédjük a tavainkat, megvédjük a természetet.” Ez a szlogenje annak az országos kampánynak, amelyhez Udvaros Dorottya, Földes Eszter és Für Anikó is csatlakozott. A biológiai sokféleség világnapján az ország négy nagy tavánál, a Fertő tónál, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a tatai Öreg-tónál demonstráltak a helyi civilek a természetromboló nagyberuházások ellen.

A Nagy Tavak Koalíció nevű országos összefogás azért alakult meg áprilisban a Civil Kollégium támogatásával, hogy a civilek figyelemmel kísérjék a jelenleg is zajló tóparti, elsősorban turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

Az alapítók szerint mind a négy fent említett tavat olyan beruházások veszélyeztetik, amelyek kizárólag szűk gazdasági érdekkörök rövid távú érdekeit helyezik előtérbe és nem a közösség, a természet megóvásának szempontjai érvényesülnek.

A Greenpeace is úgy látja, hogy az elmúlt tíz évben fokozatosan ellehetetlenítik Magyarországon a természet- és környezetvédelem korábban hatékony intézményrendszerét. A fél évszázad alatt felépített rendszer ma már sokszor nem tud gátat szabni a természetet pusztító rövid távú gazdasági érdekek túlzott térnyerésének.

Udvaros Dorottya a Fertő-tónál állt ki helyi civilekkel – Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace
Udvaros Dorottya a Fertő-tónál állt ki helyi civilekkel – Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Közleményükben azt írják, az eddigi legátfogóbb felmérés (IPBES) drámai adatokkal szolgált.

A Földön élő ma ismert 5-6 millió fajból 1 millió faj fog eltűnni 10-15 éven belül, ha azonnal nem cselekszünk, és nem változtatunk az eddigi pusztító tevékenységeken.

A Föld felszínének már 75 százalékát átalakította az emberiség, ezzel a természetes élőhelyek már most is minimálisra csökkentek. Különösen veszélyben vannak a vizes élőhelyek, amelyeknek globálisan már 85 százalékát tönkretette az emberiség, és háromszor gyorsabban pusztulnak, mint az erdők.

Magyarországon is egyre nagyobb mértékben pusztul az élővilág. Pár éven belül eltűnhetnek fecskék, de drámaian fogyatkoznak a gólyák és a levelibékák is. Az ország átlaghőmérséklete 1,4 fokkal emelkedett, és egyre szárazabb lesz az ország, ezért kiemelkedő fontosságú a vizes élőhelyek megőrzése.

Frissítés: Már a Parlament előtt a Nagy Tavak Koalíció által kidolgozott határozati javaslat a tavak védelméről, amit Kocsis-Cake Olivió párbeszédes országgyűlési képviselő nyújtott be. A javaslatot csütörtökön tárgyalja a fenntartható fejlődés bizottsága.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!