Rutin közúti ellenőrzésen bukott le a szegedi embercsempész banda

2021. május 22. – 08:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy négyfős magyar banda tavaly május és június között rendszeresen nyújtott segítséget a zöld határon érkező menekültek külföldre csempészésében. A Police.hu híre szerint a bűnszervezet tagjai akkor buktak le, amikor a rendőrök, egymástól függetlenül, közúti ellenőrzést tartottak.

  • 2020 júniusában az M6-os autópálya Sárközi pihenőjében ellenőriztek egy gépkocsit. A magyar sofőr mellett további nyolc külföldi utast találtak, akikről kiderült, hogy illegálisan tartózkodnak az országban.
  • Nem egészen három hét múlva a Vas megyei rendőrök ellenőrzésén akadt fenn két gépkocsi Simaság határában. A magyar sofőrökön akivel 5-5 külföldi utas utazott, de mindannyian illegálisan léptek be az országba.
Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

A rendőrök a sofőrök ellen büntetőeljárást indítottak, az illegális bevándorlókat pedig visszakísérték a határhoz.

A két látszólag különálló eset szálai a KR Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztályán futottak össze. Az adatokból a nyomozók megállapították, hogy az amúgy rokoni és üzleti kapcsolatban álló 35 éves szegedi B. József és a 32 éves szintén szegedi B. János további két embert beszervezve, 2020 májusától rendszeresen nyújtottak segítséget zöld határon érkező illegális bevándorlók külföldre juttatásában.

A nyomozás szerint mindenkinek meghatározott szerepe volt: volt, aki a megbízóval állt kapcsolatban, koordinálta a szállításokat, és olykor az úgynevezett előfutó autót vezette. Más a szállítást bonyolította, megint más pedig tartós élelmiszert, ásványvizet, „telefonos kommunikációt segítő eszközöket” szerzett be az utasoknak.

A négy gyanúsított 2020. május 28. és 2020. június 22. között kilenc alkalommal, legalább hatvan fő illegális bevándorló szállításában vett részt.

A rendőrség folytatólagosan, bűnszervezetben, vagyonszerzés céljából, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett miatt indított nyomozást lezárta. Az ügy iratait a rendőrség a héten átadta a Szekszárdi Járási Ügyészségnek.

Kövess minket Facebookon is!