Fél áron parkolhatnak Budapesten a benzines közautók

2021. május 21. – 16:53

frissítve

Fél áron parkolhatnak Budapesten a benzines közautók
Fertőtlenítik az egyik nagy budapesti carsharing szolgáltató autójának belsejét – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

50%-os kedvezményt kapnak a parkolási díjakból a budapesti carsharing szolgáltatók, már amelyik benzines autókat is futtat, döntött a főpolgármester. Az elektromos hajtású közautók továbbra is ingyen parkolhatnak.

A zöldebb és kényelmesebb közlekedés érdekében egy hárompontos intézkedési csomagot fogadott el pénteken Karácsony Gergely, írja közösségi oldalán Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke:

  • a carsharing autók (egyszerűbben: közautók) a hagyományos autókkal szemben kedvezményt kapnak a parkolási díjakból. Míg a zöld rendszámos, tisztán elektromos autók eddig is, és ezután is ingyen parkolhatnak, a hagyományos carsharing autók 50%-os kedvezményt kapnak a parkolási díjakból.
  • a benzines közautók kedvezményét azonban csak átmeneti időszakra biztosítják: csak a 2023. év végéig forgalomba állított autókra lesz igaz, ezzel is arra ösztönözve a carsharing-szolgáltatókat, hogy álljanak át a teljesen elektromos autók használatára.
  • a carsharing-szolgáltatók egyszerűsítve, egy összegben számolhatják el a parkolási díjakat az önkormányzatok felé.

Balogh Samu szerint a fővárosi önkormányzatnak kiemelt célja, hogy támogassa az autómegosztás elterjedését, így is csökkentve az autók számát a városban. Az autómegosztás valós alternatívája lehet az autótulajdonlásnak. A különböző megosztáson alapuló közlekedési eszközök jól kombinálhatóak a közösségi közlekedéssel is, így az egész napos autózás és araszolás helyett könnyen lehet váltani például metróról a megújult Bubira, vagy használni adott esetben a közösségi autózást is, teszi hozzá a kabinetfőnök.

Budapesten három autómegosztó szolgáltatás működik. A két nagyobb a Mol Limo és a GreenGo, valamint hozzájuk csatlakozott később a Share Now (régi nevén DriveNow). Benzines autókat a Mol Limo és a Share Now futtat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!