191 millió forintot ad az állam a békéscsabai Körös Hotel lebontására

2021. május 21. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 200 millió forintot biztosít az állam a békéscsabai Körös Hotel lebontására, amit hat hónapon belül végre kell hajtani.

Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő pénteken az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 191 millió forintot kap a bontás előkészítésére és megvalósítására. Közbeszerzést nem kell kiírni, így ősz végére eltűnik a Békéscsaba központjában évtizedek óta üresen álló, „torzóként magasodó épület” – mondta.

A bontás után a terület az önkormányzat tulajdonába kerül, egy nem reprezentatív közvélemény-kutatás alapján az ott élők többsége közparknak örülne a leginkább. Erről közgyűlési döntés még nem született.

A Körös Hotel és Étterem 1970. április 3-án nyílt meg, korabeli cikkek szerint olyan kedvelt volt a hetvenes és nyolcvanas években, hogy egy váltásban legalább ötvenen dolgoztak a vendégek kiszolgálásáért. A kilencvenes évek második felében azonban – nem tudtak lépést tartani az új igényekkel – csődbe ment és bezárt. Azóta életveszélyessé vált.

Mivel alacsony a szintek közötti belmagasság, épületgépészetet nem lehetett telepíteni, a környezetében nincs elég parkolóhely, ami szűkítette az épület hasznosításának lehetőségeit, pedig új szállodát és banki call centert is álmodtak a helyére. 2014 nyarán az ingatlan egy holland befektetőcsoport kezébe került, amely modern, stílusában a dubaji iroda- és szállodaépületekre hajazó ingatlant álmodott, ám azon túl, hogy bekerítették és hálóval letakarták az épületet, semmi sem történt. Sajtócikkek szerint részben pályázati forrás, részben szakhatósági engedélyek hiányában nem tudtak belefogni a kivitelezésbe.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester korábban többször elmondta, a városnak nincs forrása az ingatlan megvételére, és csekély a mozgásterük is, az elhanyagolt környezet miatt csak felszólításokat tudnak küldeni.

A Körös Hotel két társasházi albetétből áll, az egyik maga a szálló, a másik, közvetlenül mellette pedig egy régen babaáruházként szolgált rész; ezeknek két tulajdonosa van. Herczeg Tamás elmondta: az állam a szállót venné meg. Tárgyalt a másik rész tulajdonosával is, aki nem kíván megválni az ingatlantól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől