Az ÁSZ szerint rendben van az új civiltörvény, amit 19 szervezet kritizált

2021. május 20. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben reagált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a TASZ és 18 további civil szervezet aggályaira, amiket a szerdán elfogadott új civiltörvénnyel kapcsolatban fejeztek ki. A szervezetek azt írták, hogy a törvényre valójában nincs szükség, mert az átláthatóságukat más, hatályban lévő jogszabályok is garantálják, és szerintük már a törvény címe is félrevezető.

A TASZ külön állásfoglalásban tovább ment, és többek között azt írták, hogy az, hogy a kormány az ÁSZ-re bízza, hogy az hogyan ellenőrzi ezeket az alapítványokat, az problémás, mert így önkényesen dönthetik el, melyik szervet ellenőrzik, és melyiket nem. A TASZ szerint ha az ÁSZ alkotmányos rendeltetésétől eltérő tevékenységet kell végeznie, akkor az alkotmányellenes és sérti az egyesülési autonómiát.

Az ÁSZ szerint azonban ez nem így van: szerintük az, hogy a törvény szerint felügyelik a civil szervezeteket, az valójában erősíti az átláthatóságukat, így segít megtartani a szervezetekbe vetett társadalmi bizalmat. Azt is kiemelik, hogy eddig is ellenőrizték ezeket a szervezeteket.

„Az ÁSZ eddig is végzett ellenőrzéseket civil szervezeteknél. Az elmúlt időszakban számos olyan egyesület és alapítvány értékelését végezte el, amelyek a központi költségvetésből támogatást kaptak. A civil szervezetek esetében – az ÁSZ törvény előírása alapján – az ellenőrzések a gazdálkodási tevékenység egészére kiterjedhettek, tehát nem csak a költségvetési támogatás felhasználását, illetve a közvagyon kezelését érinthetik”

– írják.

Azt is megemlítik, hogy a mandátumuk nemcsak a közpénzekre és a nemzeti vagyonra terjed ki, hanem például pártokra, pártalapítványokra, vagy akár a Magyar Nemzeti Bank alapítványaira is. Azt írják, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a tanácsadó tevékenységükre is, ezért készítettek egy gazdálkodás-átláthatósági öntesztet a civil szervezetek számára.

„Mindezek alapján az ÁSZ indokolatlannak és megalapozatlannak tartja néhány, a civil szféra töredékét jelentő szervezet aggályait, továbbá az ÁSZ szakmai hozzáértését, illetve függetlenségét alaptalanul kétségbe vonó nyilatkozatokat. Az ÁSZ álláspontja szerint a civil szféra átlátható és példamutató gazdálkodása fontos közérdek. Ennek megkérdőjelezése, támadása rombolja a civil szervezetek felé megnyilvánuló társadalmi bizalmat”

– zárják a közleményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!