Orbán a volt szlovák miniszterelnöknek: Miért maradnánk továbbra is az EU balekjai?

2021. május 19. – 00:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Válasz Mikuláš Dzurindának” – így kezdődik Orbán Viktor keddi írása, melyet a miniszterelnök.hu-n tettek közzé.

Orbán szerint a korábbi szlovák kormányfő elveti azt a javaslatot, amelyet Orbán a postoj.sk oldalnak adott interjúban fogalmazott meg, miszerint a V4-országok törekedjenek arra, hogy „a német–francia tengelyen forgó Európai Uniót német–francia–V4 hárompilléres erőközponttá alakítsák”.

„Ez nyilván csak a V4-ek lengyel vezetésével képzelhető el, de Mikuláš nem ezzel indokolja az elutasítását. Elmélete szerint javaslatom csak az Európai Unió belső széttagoltságát erősítené, nem egyesíti, hanem szétszedi azt” – folytatta a magyar kormányfő.

Majd így ír Orbán: „Tény, hogy a V4 országainak nem sikerült elérniük érdekeik megfelelő érvényesítését az unió keretén belül. Tény, hogy mi, közép-európaiak látványos megkülönböztetést szenvedünk el. Azt állítom, ha nem lépünk föl erőteljesebben és közösen, ez a helyzet nem is fog változni.”

A belső piac mai elrendezése Orbán szerint azt eredményezi, hogy az európai piac egy francia állampolgár számára évente 1074 euró többletjövedelmet ad, egy németnek 1046 eurót, egy szlováknak 537 eurót, egy magyarnak pedig 408 eurót. Ezek 2016-os adatok – teszi hozzá.

„Továbbá, ha a V4-országokba az EU-transzfereken keresztül beáramló pénzt összevetjük a tőlünk kivitt profit- és osztalékjövedelemmel, látható, hogy milyen súlyos veszteségeket szenvedünk el. Magyarország esetében a különbség 80 százalék, Szlovákia esetében pedig több mint 90 százalék. Nemcsak siralmas, de megalázó az aránytalanság a központilag kezelt uniós programoknál (például a Horizont 2020). A 2004 óta csatlakozott országok a támogatásnak 5,1 százalékát kapták, miközben lakosságunk az unió több mint 20 százaléka. A földrajzi egyensúlytalanságot orvosló javaslatainkat leverték” – hangsúlyozta.

Orbán úgy véli, hogy „a kiküldetési irányelvet a V4 számára hátrányosan újraírták. Az első mobilitási csomag bántó, sértő hátrányba hozta a mi fuvarozási vállalatainkat. És akkor még nem írtam az agyelszívásról, a kötelező migránselosztási kvótákról és a velünk szemben használt kettős mércéről sem”.

Majd kérdéseket tesz fel a korábbi szlovák miniszterelnöknek: „Kedves Mikuláš, nem kellene végre a nyugatiakkal egyenrangú tagállamként viselkednünk? Nem jött még el az ideje, hogy megszervezzük magunkat, és kiálljunk az érdekeink mellett? Miért maradnánk továbbra is az EU balekjai? A szlovákok és a magyarok ennél többet érdemelnek.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!