Haladékot ad a NAV, egyes adóbevallásokat június végéig lehet beküldeni

2021. május 17. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) speciális adóügyi könnyítéssel segíti azokat, akik a koronavírus-járvány miatt nem tudják határidőben teljesíteni bevallási és beszámolási kötelezettségüket – írja a NAV közleménye.

A számviteli beszámoló letétbe helyezése, a beszámolóra épülő bevallások benyújtásának és az azokhoz kapcsolódó adó megfizetésének határideje május 31-e. A járványra hivatkozó igazolási kérelem mentesíthet a mulasztás jogkövetkezményei alól a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében.

Az igazolási kérelmet az adóbevallás pótlásával együtt, legkésőbb június 30-ig kell előterjeszteni. Az igazolási kérelemnek nincs előírt formája, de a NAV a honlapján közzétett mintával és információkkal segíti annak előterjesztését. A mulasztás miatti késedelmi pótlék felszámítása automatikus, ezért az igazolási kérelemben kérni kell a késedelmi pótlék fizetése alóli mentesülést is, vagy a pótlék felszámítása után fizetési kedvezményi kérelmet lehet benyújtani.

A kérelmek az e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be. Az igazolási kérelmek elbírálásakor is figyelembe veszi a koronavírus-járvány okozta nehézségeket, amelyek az adózók széles körét érintik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!