Az államtitkár megmagyarázta, miért szervezik ki az atomenergiát a következő kormány alól

2021. május 15. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Brüsszel rendszeresen számon kéri az OAH függetlenségét, és megkérdőjelezte az eddigi rendszer megfelelőségét. Szerintünk úgy is jó volt, ahogy eddig működött, de nem akarunk egy ilyen fontos kérdésben vitát”

– Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint ez elsődleges oka annak, hogy a kormány kedden benyújtott törvénymódosító javaslata alapján 2022-től önálló, független szerint lenne az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Az államtitkár a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy a változás következtében az OAH-nál növekedni fog a személyi, szervezeti, szabályozási és költségvetési autonómia, nem utolsó sorban pedig a hivatal humánerőforrás-vonzó képessége is erősödhet.

A héten derült ki, hogy az egyetemek, az alapítványi közvagyon és a hatósági feladatok után a kormány most az atomenergiát szervezi ki.

Az OAH elnöke ezután gyakorlatilag elmozdíthatatlan, egy későbbi miniszterelnök sem válthatja le. Ez alapján a változás abba a sorba illeszkedik, mellyel az elmúlt hónapokban a kormány egymás után szervezte ki a kormányzat alól, illetve az állami fenntartásból a különböző intézményeket. A folyamatot ebben a cikkben részletesen is bemutattuk.

Az Országos Atomenergia Hivatal eddigi főigazgatója egyébként két hete mondott le: Fichtinger Gyula április végén indoklás nélkül távozott a posztjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!