Az egyetemek, az alapítványi közvagyon és a hatósági feladatok után a kormány most az atomenergiát szervezi ki

2021. május 12. – 21:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kiszervezés, újabb hatalmi bebetonozás: a kormány most az atomenergiát készül még a választások előtt kivenni a közvetlen kormányzati ellenőrzés alól, az így önállósuló Országos Atomenergia Hivatal vezetőjét kilenc évre nevezhetné ki Orbán Viktor.

A 444 szúrta ki azt a módosítócsomagot, amit kedd éjjel nyújtott be a kormány a parlamentnek. A törvényjavaslatnak Semjén Zsolt a benyújtója, Palkovics László az előadója, a tárgya pedig az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jövője. Ha a kormány előterjesztését a kormánytöbbség megszavazza, akkor az engedélyező hatóság 2022-től kikerül a kormány közvetlen ellenőrzése alól. Az OAH ezután önálló szabályozó szervként működik majd, az elnökét pedig a miniszterelnök pályázat nélkül nevezi ki.

Az OAH elnöke ezután gyakorlatilag elmozdíthatatlan, egy későbbi miniszterelnök sem válthatja le. Ez alapján a változás abba a sorba illeszkedik, mellyel az elmúlt hónapokban a kormány egymás után szervezte ki a kormányzat alól, illetve az állami fenntartásból a különböző intézményeket. A folyamatot ebben a cikkben részletesen is bemutattuk. A parlament április végén döntött arról, hogy alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig ellenszolgáltatás nélkül több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda a többnyire kormányközeli delegáltak által vezetett szervezeteknek. Létrehoztak 32 közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt, a felsőoktatási intézmények mellett alapítványi tulajdonba kerülnek kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, színház, klinikák – az egész pakett nagyságrendje az alapítványoknak adott Mol- és Richter-részvényekkel együtt több ezermilliárd forint lehet.

Az állam alól oktatási, kulturális, egészségügyi, mezőgazdasági, emlékezetpolitikai tevékenységek sorát szervezi ki a kormány, az az állami vagyon pedig, amit a kormány odaad ezeknek az alapítványoknak, többé nem klasszikus közpénz. A vagyon felett a továbbiakban a mostani kormány által kinevezett kurátorok fognak gazdálkodni, ami azt is jelenti, hogy a következő kormányoknak elég kevés beleszólásuk lesz a működésbe, vagyongazdálkodásba, az alapvető döntésekbe – vagyis egy esetleges ellenzéki győzelem után jóval szűkebb lenne az új hatalom mozgástere.

Ezzel politikailag összevág, hogy egész iparágak szabályozása kerülne egy most felállítandó új hatóság felügyelete alá: a jövőben az úgynevezett Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felügyelné a dohánykereskedelmet, a szerencsejáték-piacot, a bírósági végrehajtást, a felszámolói névjegyzéket, és ő látna el koncessziós feladatokat is. Ennek a szervezetnek az elnökét a Médiatanácshoz és az Energetikai Hivatalhoz hasonlóan a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre – ahogy a most benyújtott törvénymódosítás alapján ez az Országos Atomenergia Hivatallal is történne.

Az Országos Atomenergia Hivatal eddigi főigazgatója egyébként két hete mondott le: Fichtinger Gyula április végén indoklás nélkül távozott a posztjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!