Nehogy már túl sok független színházat lássál, te kis vidéki arcú néző

2021. május 14. – 05:07

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szeged színházi életének egyik meghatározó része alatt sikerült megingatni az amúgy sem szilárd talajt egy meglepő minisztériumi döntéssel. A MASZK Egyesület az idei évre nem kapott működési támogatást az Emmi pályázatán. Ezzel veszélybe került a hazai független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fóruma, a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál idei megrendezése, így az egyesület munkatársai mellett több száz művészt és nézők ezreit érinti a döntés. Az elmúlt 30 évben az egyesület rengeteg kihívással szembesült már, most úgy tervezik, a nehézségek ellenére a fesztivál az idén sem marad el: ha esetleg szűkebb feltételek között, de akkor is megtartják.

0 forint lett, maradhat?

A szegedi MASZK Egyesület 1995 óta minden évben nyert a minisztériumi pályázaton működési támogatást, 2019-ben 21,5 millió forintot, ami akkor az éves bevételeik ötödét adta, hiszen máshova is rendszeresen pályáznak, és az alacsonyan tartott jegyárak ellenére a költségvetésük másik ötödét a jegybevétel tette ki. Tavaly már csak 7 milliót kaptak a működésre (összehasonlításként: a jegybevételeik a kényszerű zárás miatt tavaly 44%-kal estek vissza, de még így is meghaladták ezt az összeget), az idén pedig semmit. Úgy vélik, minden pályázati feltételnek megfeleltek, sőt, évről évre túl is teljesítik azokat, de most hiába.

A működési támogatás az egyesület fenntartását, a hátteret biztosítaná a programok megvalósításához, azaz a munkatársak bérét, járulékait, a napi működés rezsiköltségeit. Szeged önkormányzata tízmillió forintot ad az idén, ami nagy segítség, hiszen évek óta a városi támogatás az egyetlen tervezhető, stabil támogatásuk. Ez az összeg azonban nem fedezi a működési kiadásaikat, még a takarékos üzemmódban sem. A közhasznú egyesület pénzügyei nyilvánosak, elszámolásuk kifogástalan.

Öt állandó munkatárssal és önkéntesekkel működnek már harminc éve, de a színházhoz kell műszaki és szervezeti háttér, anélkül nem megy, így legnagyobb programjuk, a nyári fesztivál további több tucat embernek ad munkát nyaranta. A THEALTER fő helyszíne az 1992 óta befogadószínházként működő Régi Zsinagóga, ha csak kinyitják egy előadáshoz készülve, az is tízezrekbe kerül a szükséges technikával és a személyzettel együtt, és nyáron további 6-8 helyszínen vannak előadásaik. Az olykor szűkös körülmények ellenére a színházkedvelők körében sokan szeretik a MASZK rendezvényeit. Nem csak előadásokról van szó: tánc, zene, kiállítás, közösségi, szakmai és gyermekprogramok is szerepelnek a kínálatukban.

A hétköznapok művelődéséért is megdolgoznak: életet leheltek Szeged egyik lakótelepének régi barakképületébe, a Megálló Közösségi Házban – a járvány időszakán kívül – sokféle szolgáltatást kínálnak a szegedieknek, jórészt ingyenesen: kertmozi, gerincjóga, zenebölcsőde, varrószakkör, baba-mama klub, mozgásfejlesztés, sokféle tanfolyam, és Szeged első közösségi kertje is itt működik. Mindez érdemtelen a minisztérium felkérte kurátorok magas elismerésére. Azt nem lehet megtudni, hogy kik döntöttek így, és elolvasható indoklás sincsen. Az titkos, emez titok, mert nem nyilvános. Olyan eset azért kiderült, hogy pl. egy kosárlabdacsapatból három éve átalakult, most már lovas hagyományőrző egyesület érdemessé vált a juttatásra mint befogadószínház.

Ahogy nagyon nem tetszik

Az egyesület harmincévi munkáját semmibe vevő döntés azonban nem csak a szegedi nézőket sújtja. Tavaly a 30. THEALTER fesztiválra szegediek és budapestiek mellett összesen 11 megye 47 kisebb-nagyobb településéről és a határon túlról érkeztek a közönség tagjai, akiknek a járvány miatt maszkban kellett végigülniük az előadásokat, mégis minden programjuk telt házas volt. A MASZK rendszeresen hív meg határon túli magyar színházakat a városba, ezek az előadások többnyire csak itt láthatók Magyarországon, máshol nem, közösen készített előadásaikat pedig három kontinens fesztiváljain mutatták már be. Minden évben több előadást készítenek közösen hazai színházi csoportokkal is, közöttük fiatal alkotókkal, ezzel olyan új törekvéseket támogatnak a művészetben, amelyeknek eleinte segítség kell a nyilvánosság elé kerüléshez.

Számos alkotó náluk mutatkozott be először, csak egy példa: amikor itthon még nem sokan tudták, ki az a Lajkó Félix, a Régi Zsinagógában már nagy sikerű koncerteket adott, és első lemeze kiadásában is segítették. Rengeteg országból volt már itt sokféle művészeti csoport, legutóbbi nemzetközi koprodukciójuk pedig a bemutató óta 25 nemzetközi fesztiválon 31 díjat nyert, csak 2019-ben 7 ország 20 városában láthatták a nézők, így a nemzetközi színtéren is jól ismerik őket. Ezért még inkább érthetetlen a pályázatuk elutasítása. Balog József, az egyesület elnöke azt mondta, a döntés nyomán azonnal feltámadt a szolidaritási hullám. A nézők sajnálják, több szakmai szervezet is tiltakozik.

Balog József, a MASZK Egyesület elnöke – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Balog József, a MASZK Egyesület elnöke – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Ám az egyik hozzászóló a Fb-on azt írta, hogy a hatalom, ha ellenállnak neki, visszaüt – talán nem kellett volna politizálni az elmúlt időszakban. Balog szerint számos szakmai és civil szervezettel működnek együtt helyben és országosan is, és véleményt is nyilvánítanak szakmai kérdésekben, például a Színház-és Filmművészeti Egyetem ügyében. Ezt sem a politikai felhajtás fokozásáért tették, hanem azért, mert az intézménnyel régóta jó szakmai kapcsolatban álltak: éveken át bemutatták az egyetemen készült, a közönség figyelmére érdemes előadásokat – a nézők elé terelték a leendő magyar színművészeket, nyaranta ingyenes szakmai workshopokat szerveztek színészhallgatóknak, ám nem csak Budapestről, hanem a Kaposvári Egyetemről is rendszeresen érkeztek előadások és hallgatók.

Az ellenfénybe nézve

A Régi Zsinagógában beszélgetünk Balog Józseffel. Bent hűvös van, jóval hidegebb, mint kint: a vallási életben már réges-régóta nem használt épületet hosszú évek aprólékos munkájával alakították át színházi célra, de fűtés nincs az épületben, mert kazánra meg radiátorra még nem futotta. Az erős lámpák fénye sem melegíti fel a nagy termet, összehúzzuk magunkon a kabátot. Balog József, tudják sokan, nem a MASZK-ból él: tanár, újságíró, színész és rendező, szállító, díszletállító segédmunkás, fesztiválszakács, meg még sok minden. Az egyesület nehéz helyzete ellenére is – teátrálisan fogalmazva – töretlen bizakodással tekint a nézőtér felé, szembe a reflektorokkal: márpedig nyári fesztivál akkor is lesz. Azt még nem tudja, hogy szerényebb vagy gazdagabb lehet majd az idei kínálat, mert több más pályázatuk is döntésre vár, de az egész országban páratlan THEALTER most sem marad el. Addig is dolgoznak: a Régi Zsinagógában májustól műsorokat adnak – a járványhelyzet miatt – online, ezek többsége csak erre az alkalomra készülő produkció, amire a nézők támogatói jegyet válthatnak.

Az élmény, avagy a színház csodája, amit a nézők kaphatnak, persze nem mérhető számokban, de a MASZK programjain a harminc év alatt 300 társulat 700 előadását több mint 90 ezren látták Szegeden. Eltökélt munkájukkal kiérdemelték és megszolgálták a közönség bizalmát, ezért remélik, hogy akik ismerik a múltjukat, szeretik az előadásaikat, ebben a nehéz helyzetben is kitartanak mellettük: erre most igen nagy szükségük van, hogy jövőjük is lehessen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!