Hadházy: Most az önkormányzatokon a sor, hogy megszegjék a törvényt

2021. május 13. – 20:17

frissítve

Hadházy: Most az önkormányzatokon a sor, hogy megszegjék a törvényt
Az Úri utca látképe, jobbra a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövetségének épülete a budai Várban – Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

Másolás

Vágólapra másolva

„ELJÖTT AZ IDŐ, AMIKOR MEG KELL SZEGNI A TÖRVÉNYEKET – MOST AZ ÖNKORMÁNYZATOKON A SOR A nemzeti vagyon egy újabb szeletét nézte ki magának a NER-elit: az önkormányzati lakásokra, köztük a műemlékekre vetettek szemet, de mintegy mellékesen óriási társadalmi károkat is okoznak – ezekről lentebb írok részletesen, de lássuk, mit lehet tenni? A törvény elfogadását megakadályozni nem tudjuk, a kormánypárti képviselők és az őket kisegítő kollaboránsok megszavaznak akármit, amit eléjük tesznek. Fölösleges lenne Áder Jánoshoz vagy az ”Alkotmánybírósághoz„ fordulni, a törvény hatályba fog lépni. Akkor mit lehet tenni? Egyszerű: MEG KELL TAGADNI A VÉGREHAJTÁSÁT!”

– írta Hadházy Ákos Facebook-posztjában.

Az ellenzéki politikus – az LMP egykori társelnöke – szerint ez az egyetlen módja annak, hogy útját állják az önkormányzatok maradék 100 ezer lakásának – köztük, talán elsősorban, a várbeli lakások – nyomott, akár tizedáron való magánosítását, amit Hadházy „a nemzeti vagyon elrablásának” nevezett. A politikus biztos benne, hogy a kormánypárti sajtó szalagcímein majd az áll, hogy Hadházy törvénysértésre buzdít, ám saját példájára hivatkozva kijelentette: „Nem példa nélküli az ilyen ellenállás a magyar történelemben, és én is azért dolgozom büntetésként minden hétfőn egy kertészetben, hogy felhívjam a figyelmet arra: eljön az idő, amikor már nem lehet mást tenni, mint megszegni a törvényeket, amelyeket aljas indokból hoztak, kifejezetten a jogaink korlátozására...”

Ki kell húzni 2022-ig

Hadházy szerint ha a parlamentben „elfogadják ezt a mocskos törvényt, ne adják ki az ebben előírt nyilatkozatokat, vagyis – az egyedi méltányosságot érdemlő esetek kivételével ne adják el a lakásokat, tehát tagadják meg a jogszabály végrehajtását! A kormányhivatal majd hepciáskodik, egyes vevők mennek a bíróságra, de ezeket az ügyeket gond nélkül el lehet húzni 2022-ig, amikor az új parlament reményeink szerint visszavonja azt!”

Hadházy leírta, hogy a lakásprivatizációt – ami a Várban 1990 után is lehetetlen volt, ellentétben a legtöbb önkormányzati lakással az országban – azért tartja károsnak, mert „elindul egy új rablóprivatizáció, amelynek eredményeképpen végül nyomott áron belvárosi és más értékes lakásokhoz juthat a NER-közeli csókosok hada”.

A törvényt Böröcz László fideszes képviselő nyújtotta be még kedden a parlamentnek. Az ellenzék szerint ezzel kivégzik az önkormányzati bérlakásrendszert, mert ezután az önkormányzat köteles lenne eladni a lakást, ha a bérlő élni kíván a lehetőséggel. Innentől szociális alapon lehetetlen lesz lakáshoz jutni az önkormányzatokon keresztül.

A törvény következményeiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Az utóbbi években egyre több Fidesz-közeli személy – Palkovics László miniszter, Bayer Zsolt publicista – jutott a Várban önkormányzati bérleményhez. Ez hivatalosan csak ingatlancsere révén valósítható meg, a valóságban azonban az ingatlancsere csak egy közbeiktatott aktus a várbéli bérlőnek, mielőtt pénzhez juthatna, mert utána gyakran – ahogy Bayer esetében is történt – a bérlakás bérleti jogának megvásárlója visszavásárolja a csere alapját képező ingatlant. Az ügylet formálisan szabályos. Az érintettek mind arra hivatkoztak, hogy valójában nem jutottak nagy értékhez, hiszen nem tulajdonosai, csupán korlátlan idejű bérlői lettek az ingatlanoknak. Ez azonban a törvénymódosítással jelentősen megváltozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!