Erősebb a Fidesz az ellenzéki összefogásnál a Medián felmérése szerint

2021. május 12. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a Szájer-botrány megbillentette kicsit a szavazási hajlandóságot a Fidesz esetében, a Hvg.hu által közölt februári és áprilisi Medián-felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezett szavazókorú népesség (a minta ezerfős, reprezentatív, a felmérést telefonon végezték) nagyobb százaléka (februárban 39, áprilisban 40 százalék) szavazna inkább a Fidesz–KDNP-re. A pártra szavazók aránya egyébként növekedett, egy százalékkal, az ellenzéki közös lista esetében azonban még ennél is jelentősebb a szavazók arányának változása:

míg az ellenzéki listára februárban csak 30 százalék voksolt volna egy most vasárnapi szavazáson, áprilisban azonban már 36 százalék mondta, hogy az ellenzéki listát választaná.

Nagyjából hasonlót mért egyébként a Nézőpont is nemrég.

Februárról áprilisra mérséklődött a Kétfarkúakra, a Mi Hazánkra szavazók és a bizonytalanok aránya is.

Jelentős a megoszlás a szavazási szándékban életkor, iskolázottság és vidék-város felosztás szempontjából is:

  • A legkisebb településeken, vagyis a községekben élők szavaznának a legnagyobb arányban (47 százalék) a Fideszre, ezzel együtt itt a legalacsonyabb az ellenzéki közös listát támogatók aránya is: csak 24 százalék. Az ellenzékre Budapesten szavaznának a legtöbben (45 százalék), míg a Fideszre ugyanitt csak 34 százalék voksolna, a megyei jogú városokban 45 százalék az ellenzéket választók aránya (a Fideszt mellett 38 százalék döntene), míg egyéb városokban 37 százalék választaná az ellenzéki összefogást, és már 40 a Fideszt.
  • Minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel támogatja a Fideszt. A kutatási eredmények szerint míg a 18–29 évesek csak 20 százaléka szavazna a pártra, addig a 40–49 évesek már 46 százalékban szavaznának rájuk, a 65 évnél idősebbek pedig már 50 százalékban.
  • A 65 évnél idősebbek körében a legalacsonyabb a pártnélküliek aránya, sőt, közülük körülbelül annyian szavaznának az ellenzéki összefogásra (35 százalék), mint a 30–39 évesek, akik 34 százalékban voksolnának.
  • Az iskolai végzettség alapján is jelentős a megoszlás: a 8 osztályt vagy szakmunkásképzőt végzettek szavaznának a legnagyobb arányban (53 százalékban) a Fideszre, míg a főiskolát, egyetemet végzettek körében csak 31 százalék szavazna rájuk, 46 százalék pedig az ellenzéki összefogást támogatja.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!