Péntekig tart a Black Swan dunai hadgyakorlat

2021. május 11. – 14:44

Péntekig tart a Black Swan dunai hadgyakorlat
Katona a Margit hídnál – Fotó: U.S. European Command Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Május 14-ig tart a Black Swan 21 elnevezésű vízi hadgyakorlat a Duna magyarországi szakaszán.

Nagyra értékeljük a lehetőséget, hogy különböző csoportokkal gyakorolhatunk speciális harci feladatokat (Special Operations Craft-Riverine) stratégiai helyszíneken

– nyilatkozta a gyakorlaton az amerikai haditengerészethez tartozó SEAL különleges egység parancsnoka az USA európai parancsnokságának honlapja szerint.

A magyar vízi hadgyakorlattal egyidőben Romániában a Fekete-tengeren spanyol és román katonák gyakoroltak együtt az amerikai haditengerészet egységeivel. A két gyakorlat lényege, hogy veszély esetén tengeren és folyón is összehangoltan tudják megvédeni a katonák az európai területeket.

Mint arról beszámoltunk, a „Black Swan 2021” gyakorlat végrehajtásában a Magyar Honvédség (MH) 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vállalta a vezető szerepet.
A gyakorlaton Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia katonái hajtanak végre feladatokat. Továbbá két szponzorország is közreműködik: Németország kiképzőkkel, az Egyesült Államok kiképzőkkel és katonákkal is részt vesz a gyakorlaton.

Fotó: U.S. European Command Twitter
Fotó: U.S. European Command Twitter

Összesen mintegy 800 katona, több mint 14 repülőgép és helikopter, továbbá az Egyesült Államok hajói vesznek részt a gyakorlaton. Magyarországon a magyarok mellett az amerikai haditengerészet különleges műveleti katonái, valamint a szárazföldi erők katonái, továbbá várhatóan szlovén különleges műveleti katonák fognak feladatokat végrehajtani az ország több pontján.

Pécsvárady Szabolcs, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott parancsnoka elmondta: a Dunán Ercsi és a Szentendrei-sziget között hajóval is hajtanak végre feladatokat a katonák. A Duna budapesti szakaszán is közlekednek amerikai zászlós, felfegyverzett hajók.

Fotó: U.S. European Command Twitter
Fotó: U.S. European Command Twitter

A Black Swan 2021 kapcsolódik az amerikai vezetésű Trojan Footprint-South 2021 és a Blue Sky gyakorlathoz, továbbá része a Defender Europe 2021 gyakorlatosorozatnak. A nemzetközi gyakorlatot a tervek szerint, de a koronavírus-járványhoz kapcsolódó védelmi intézkedések betartásával tartják meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!