A szélsőséges időjárás miatt hiánycikk lesz a magyar akácméz

2021. május 9. – 20:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szélsőséges időjárás miatt az ország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott. Az akác esetében a kora tavaszi virágzás adná a nektár java részét, emiatt idén hiánycikk lehet az akácmézből.

A méhészek most abban bíznak, hogy másodvirágzáskor talán tudnak majd valamennyi nektárt pergetni a kaptárakból, de ehhez ideális időjárásra van szükség. Ez viszont egyre kiszámíthatatlanabb az utóbbi években. A repcevirágzás még tart, ezenkívül még a hársból és a napraforgóból kinyert mézhozamra számíthatnak a termelők.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint már tavaly sem volt bőséges hozam, de akkor a korábbi készletek miatt ez nem tűnt fel a vásárlóknak. Ez idén viszont nem fog működni – mondta Boross Péter, az OMME elnöke az RTL Híradójának.

Szerinte a már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek. „Kijelenthető, hogy az országban nincsen tavalyi akácméz” – mondta. Így idén jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!