Tévedésből kértek hozzájárulást, anélkül is lehallgathatók az egészségügyi dolgozók

2021. május 7. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a megfigyelés lehetősége volt a tévedés, csak az, hogy ehhez kérték az egészségügyi dolgozók hozzájárulását – derült ki abból a hivatalos válaszból, amelyet Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője kapott a belügyminisztériumtól.

Az előzmény, hogy április 23-án az Országos Kórház Főigazgatóság levelet küldütt ki az egészségügyi dolgozóknak, amely szerint alá kell írniuk egy megbízhatósági vizsgálatba való beleegyezést, ellenkező esetben elvesztik az állásukat. Akkor a válasz az volt, hogy tévedésből ment ki a levél. Ez igaz volt, azonban nem azért, mert nem hallgathatják le őket, hanem, mert a fizetésemelést is ígérő, ám sok vitát kiváltó új szolgálati jogviszonyuk aláírásával erre valójában már engedélyt is adtak.

„Tájékoztatom hogy a rendőrségről szóló törvény 2021. januér 1-jétől hatályos módosítása alapján az egészségügyi szolgálsati jogviszonyban állók megbízhatósági vizsgálat alá vonhatók.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ehhez nem szükséges a hozzájáruló nyilatkozat aláírása.”

– közölte Kontrát Károly államtitkár.

„Ez azt jelenti, hogy lehallgathatják a telefonjukat, megnézhetik az emailjeiket, titkosan bármilyen adatot gyűjthetnek róluk” – értelmezte a helyzetet Facebook-bejegyzésében Szabó Tímea.

Az Alkotmánybíróságnak kell állást foglalnia

„Ez teljesen aránytalan intézkedés, ráadásul diszkriminatív is. Hiába vonatkozik ugyanis ugyanaz a rendőrségi törvény a rendőrökre és az egészségügyi dolgozókra, úgy tűnik, egy fontos különbség mégis van: a rendőröknek alá kell írni azt a hozzájárulási nyilatkozatot, amelyben elfogadják, hogy megfigyelhetik őket. Persze, nem muszáj aláírniuk, csak akkor azonnal kirúgják őket. De ez akkor is az ő döntésük. Ugyanez a döntési lehetőség úgy tűnik, nem adatik meg az orvosoknak, ápolóknak, ami egy teljesen jogszerűtlen hátrányos megkülönböztetés” – írta a képviselő, aki jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul Kontrát válasza ismeretében.

„Mondja ki a testület, hogy lehet-e lehallgatásban, megfigyelésben különbséget tenni a rendőrök és az orvosok között. Pontosan tudom, hogy nem. Ezért tovább küzdök” – közölte Szabó Tímea.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!