Alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása ellen a Momentum

2021. május 7. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője pénteken jelentették be, hogy a Momentum alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása ellen.

„177 napja, fél éve vette el a fideszes parlamenti többség tízmillió magyar ember gyülekezési jogát, ezért mi az Alkotmánybírósághoz fordulunk és alkotmányjogi panasszal élünk” – mondta a sajtótájékoztatón Fekete-Győr, utalva azokra a korlátozásokra, amiket a kormány 2020. november 11-én hozott meg. Tavaly november óta tilos minden formában gyülekezni Magyarországon.

(A Helsinki Bizottság még a korlátozások után 100 nappal nyilvánossá tett egy olyan panaszmintát, amivel az alkotmánybírósághoz lehet fordulni a gyülekezési jog megszüntetése miatt.)

Donáth elmondta, hogy egy európai demokráciában a gyülekezési jog mindenkit megillet, és ugyan vannak olyan helyzetek, amikor egy ilyen alapjogot korlátozni kell, „de ennek a korlátozásnak arányosnak kell lennie és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni.”

A Momentum Mozgalom elnökével és miniszterelnök-jelöltjével, Fekete-Győr Andrással még februárban készítettünk interjút, amit itt lehet elolvasni.

A sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!