Budapesten fákat rángatott meg a viharos szél, a Balatonon vadul hullámzott a víz

2021. május 05. – 20:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a levegőbe beszélt az Országos Meteorológiai Szolgálat, amikor korábban riasztást adott ki az ország északnyugati részére viharos szél veszélye miatt. A katasztrófavédelem kora esti közleménye miatt a viharos szél Pest megyében és Budapesten is több helyen okozott károkat.

A budapesti XI. kerületében, a Bartók Béla úton egy letört faágat kellet eltávolítaniuk a tűzoltóknak, a II. kerületi Margit körúton a gyalogosforgalmat elválasztó kerítés dőlt az úttestre. A Bajza utca VII. kerületi részén egy hatméteres fa ága veszélyeztette a parkoló autókat, míg a XIX. kerületben a Határ út és az Esze Tamás út kereszteződésében leszakadt villanyvezeték miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A viharban kidőlt, két méter törzsátmérőjű, harminc méter magas öreg platánfa a Margitszigeten 2021. május 5-én – Fotó: MTI/Lakatos Péter
A viharban kidőlt, két méter törzsátmérőjű, harminc méter magas öreg platánfa a Margitszigeten 2021. május 5-én – Fotó: MTI/Lakatos Péter

Vecsésen és Érden is letört ág miatt kellett intézkedniük a tűzoltóknak, Tárnokon, a Kölcsey utcában kettéhasadt fa miatt riasztották a katasztrófavédelmet.

Az Időkép felvételének tanúsága szerint a Balatont sem kerülte el a hidegfront, a viharossá fokozódó északnyugati szél alaposan felkorbácsolta a vizet Balatonföldvárnál.

Az OMSZ esti veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt jelenleg mindenhol csak elsőfokú riasztások vannak érvényben. Az esti órákban viszont még Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében újra kiadhatnak másodfokú riasztásokat.

Így továbbra is előfordulhatnak viharos, akár óránkénti 90 kilométeres széllökések is.

Az ország többi területén elsőfokú a figyelmeztetés a szél miatt, emellett az ország nagy részén zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetések, riasztások vannak érvényben. Az esti, késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik a légmozgás.