Időnként betondarabok hullanak le a Flórián téri felüljáróról, de a felújítására még várni kell

2021. május 3. – 08:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Flórián téri felüljáróról időnkét betondarabok hullanak le, de a Budapest Közút szerint így is biztonságos. A fővárosi önkormányzat már évek óta fel akarja újítani a hidat, ám ez eddig még nem kezdődött el. „Jelenleg az újabb közbeszerzés előkészítése zajlik” – válaszolta a fővárosi önkormányzat a Népszavának.

Az előző városvezetés 2018 decemberében írt ki közbeszerzési pályázatot az 1980-as években épült felüljáró felújítására. Ekkor egyetlen ajánlat érkezett, amit viszont túl drágának találtak, ezért eredménytelennek nyilvánították a pályázatot. 2019 őszén újabb tendert írt ki a még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat, amire szintén ugyanaz a páros jelentkezett csak: az A-Híd és a Strabag konzorciuma 2,24 milliárd forintért vállalta a felüljáró felújítását. Ezt a pályázatot már a mostani városvezetés bírálta el.

A Közbeszerzési Értesítő szerint a BKK tavaly áprilisban szerződést is kötött velük a munkálatokra, ami azóta sem kezdődött el a Flórián téren. Hogy miért nem kezdődött még el a felújítása, arra a fővárosi önkormányzat nem válaszolt. A Népszava információi szerint a koronavírus-járvány és a kormányzati elvonások miatt Budapestnek jelenleg nincs elég pénze a felújítás elkezdéséhez.

Budapest III. kerületében, a Flórián tér 3-5. szám alatt, a gyalogos aluljáróban. A kiállítás a római kori Aquincumhoz tartozott katonai tábor közfürdőjének (therma) maradványait mutatja be – Fotó: Jászai Csaba/MTVA/Bizományosi
Budapest III. kerületében, a Flórián tér 3-5. szám alatt, a gyalogos aluljáróban. A kiállítás a római kori Aquincumhoz tartozott katonai tábor közfürdőjének (therma) maradványait mutatja be – Fotó: Jászai Csaba/MTVA/Bizományosi

Óbuda volt fideszes polgármestere, Bús Balázs április végén nyílt levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek a Flórián téri felüljáró állapota miatt. Szerinte a III. kerület legforgalmasabb felüljárója életveszélyes állapotban van, a szerkezetről lehulló betondarabok a híd alatt lévő, az Aquincumi Múzeumhoz tartozó Fürdő Múzeum római kori műemlékeit is veszélyeztetik. „Ebben a helyzetben a múzeum léte is kérdésessé vált, a veszély elhárításáig bizonyosan nem lesz látogatható. A felüljáró jelenlegi állapota további halasztást nem tesz lehetővé, a beruházást haladéktalanul el kell kezdeni” – írta Bús Balázs.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!