Egy szál köntösben dobott ki a folyosóra

2021. április 30. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy szál köntösben, semmi nélkül, kizárt a körfolyosóra” – nyilatkozza egy bántalmazott nő a Deutsche Welle most indult magyar csatornájának legújabb videóriportjában. A nőt a koronavírus miatti lezárások kellős közepén tette ki a férje.

A járvány kitörése óta 60 százalékkal nőtt meg a regisztrált kapcsolati erőszak eseteinek száma – derül ki belügyminisztériumi adatokból. A DW magyar videójában több áldozat is megszólal, és elmondja, hogyan fajult el a helyzet az otthoni összezártságban. A veszélyeztetett nők a járvány alatt még kiszolgáltatottabbá váltak erőszakos partnerüknek, hiszen a lezárások és a kijárási tilalom miatt még arra sincs lehetőségük, hogy az utcára meneküljenek az elviselhetetlenné váló feszültség elől. Több családban így szabályosan elszabadult a pokol – erősítették meg a Deutsche Welle magyar adásának A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) önkéntesei.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a járvány miatt most nehéz menedéket találni máshol. A NANE önkéntesei azt mondják, a bántalmazottak nagy része most nem mer a rokonaihoz menni, nehogy megfertőzze őket. A DW magyar stábja egy krízisközpontba is ellátogatott, ahol a vezető elmondja, 2020-ban háromszor annyian kértek tőlük segítséget, mint 2019-ben.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!