Nincs pótvizsga: a betegség vagy karantén miatt kihagyott májusi érettségit már csak ősszel lehet pótolni

2021. április 28. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Leghamarabb 2021 októberében érettségizhetnek le azok a végzős középiskolások, akik koronavírus-fertőzöttként vagy kontaktszemélyként nem tudnak elmenni a május 3-án kezdődő írásbelikre” – írja az Eduline, amivel azok járnak nyilván rosszul, akik szeptemberben már elkezdenék az egyetemet, főiskolát. Az érettségi vizsgaszabályzat ugyanis nem biztosít pótvizsga-lehetőséget idén sem azoknak, akik a májusi írásbelit kénytelenek kihagyni.

Az oktatási portál idézi Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfői szavait: az államtitkár a szombati nyitásos, tömött teraszos képeket látva megjegyezte, reméli, hogy az érettségizőkben van annyi felelősség, hogy elkerülik az ilyen rendezvényeket, tömegjeleneteket, mert az az érdekük, hogy részt tudjanak venni az írásbeli érettségi vizsgán. A lap hozzáteszi, természetesen a napi 1-2000 megbetegedéses helyzetben nem csak a teraszokon kaphatják el az érettségire készülők a vírust.

A lap megkérdezte az Oktatási Hivatalt, milyen szabályok vonatkoznak a május 3-i írásbelit kényszerűségből – koronavírus-fertőzöttként vagy kontaktszemélyként – kihagyó diákokra. A válaszban az OH azt írta:

A 2021. május-júniusi vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg vagy a projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését az adott vizsgatárgyból, vizsgatárgyakból törölni kell.

A cikk hozzáteszi, hogy az OH azt is kiemelte, hogy „amennyiben a vizsgázó az adott vizsga vizsgadíját megfizette, úgy azt számára visszatéríthetik”, tehát ha valaki újra szeretett volna érettségizni valamilyen tantárgyból, de nem tud elmenni, visszakapja a pénzt.

„A tavaszi érettségin maximum 10-en lehetnek majd egy teremben, minimum 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és minden helyszínen biztosítani kell kézfertőtlenítőt. Az írásbelin a maszkviselés a vizsgaszervezőknek és a felügyelő tanároknak kötelező lesz, érdekesség viszont, hogy bár még az utcán is mindenhol kötelező maszkot hordani, addig a diákoknak csak a vizsga előtt kell maszkot viselniük, az írásbeli alatt nem – az Oktatási Hivatal oldalán közzétett dokumentum szerint ekkor csak ajánlott a maszk” – írja az Eduline.