Évente 76 ezer percet áll a forgalom Budapesten a szabálytalan parkolás miatt – a BKK térképre tette, hol érdemes leginkább figyelni

2021. április 28. – 09:44

Évente 76 ezer percet áll a forgalom Budapesten a szabálytalan parkolás miatt – a BKK térképre tette, hol érdemes leginkább figyelni
Fotó: BKK – Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten évente több mint 2000 eset során összesen 76842 percet áll a forgalom, amikor a szabálytalan parkolás akadályozza a járataink haladását, ezzel együtt pedig az utasokat is, hogy időben elérjék az úti céljukat – írja friss posztjában a BKK.

Két napja írtuk meg, hogy Terézvárosban beton terelőelemekkel kellett biztosítani a trolibuszok kanyarodását, mert a szabálytalan autósok állandóan az útba parkoltak. A BKK hozzátette, hogy az ehhez hasonló kritikus helyszíneken hasonló lépések várhatók. A fővárosban évente több mint 2000 olyan esetet regisztrálnak, amikor szabálytalan parkolás akadályozza a járatok haladását. Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszok útvonalára esik.

Most egy térképre tette a BKK, hogy hol figyeljenek még inkább az autósok a szabályos parkolásra, mert ezekben az utcákban nagyon gyakori, hogy a járműveik haladását akadályozza egy szabálytalanul várakozó autó:

A BKK által kiemelt szakaszok:

  • Nefelejcs utca Garay utca – István utca közötti szakasza
  • Dohány utca Károly krt. és a Nagy Diófa utca közötti szakasza
  • Budai Nagy Antal utca Lónyay utca Bakáts utca – Czuczor utca közötti szakasza
  • Wesselényi utca: Erzsébet krt – Klauzál utca közötti szakasza
  • Szondi utca: Izabella utcából és a Vörösmarty utcába fordulásnál jellemző a forgalmi akadály

Elsőként a VI. kerületi Szondi utca – Izabella utca csomópontban lépett a BKK. A csomópontba a Budapest Közút Zrt.-vel együttműködve beton terelőelemeket helyeztek ki, így az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni. Egy másik helyszínen, a XII. kerületi Ugocsa utca – Márvány utca csomópontjában a napokban megerősítették a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket, ezzel elősegítve a 105-ös autóbusz akadálymentes kanyarodását.

Ha a szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a járműveket, az illetékes hatóságok elszállíthatják azokat, a gépkocsi tulajdonosa pedig 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra is számíthat. A BKK folyamatosan vizsgálja a kritikus helyszíneket, és jelenleg több helyen is előkészíti a fentiekhez hasonló, megelőző intézkedések bevezetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!