Párhuzamos állam kiépítése, hazaárulás, privatizálás – ellenzéki reakciók a Fidesz hatalomátmentésére

Legfontosabb

2021. április 27. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden több ezermilliárdnyi közvagyon alapítványokba szervezését szavazta meg kétharmaddal a Fidesz, elkezdődött a kormánypárt hatalomátmentése. Az erre érkező ellenzéki reakciókból válogattunk.

Momentum: Hazaárulás, párhuzamos állam kiépítése

„Ma a fideszes parlamenti többség a közvagyon jelentős részét, több ezer milliárd forintot szervez ki fideszes magánalapítványokba.” (…) „Nem nehéz látni, hogy miről szól ez valójában: Orbán Viktor tudja, hogy 2022-ben távozik a Karmelita kolostorból. Vereségre készül, ezt pedig már most sem képes méltósággal viselni: a koronavírus-járvány harmadik hullámának közepén azzal foglalkozik, hogy a közvagyon minél nagyobb részét utalja ki a saját holdudvarának – írta a Facebookon Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Nem szeretem, ha a politikai táborok hazaárulózzák egymást, de erre most tényleg nehéz más jelzőt találni a hazaáruláson kívül. A Fidesz egyszerűen feláldozza a magyar állam működőképességét, hogy egy olyan párhuzamos államot építsen ki magának, amelyet Orbán Viktor lekötelezettjei működtetnek” – tette hozzá, szerinte 2022-ben nem csak kormányváltásra, hanem rendszerváltásra van szükség.

Jobbik: Privatizálnak a fiúk. Lopnak

„A Fidesz ma megszavazta, hogy a még megmaradt állami vagyont szépen át lehessen pakolni fideszes alapítványokba. Privatizálnak a fiúk. Lopnak. De ne aggódjatok, ez valójában csak egyet jelent: készülnek a bukásra. Mi pedig a kormányváltásra! Arra, hogy visszavegyük tőlük mindazt, amiről most azt hiszik, zsebre tették. Ha a lopást meg lehet jogászkodni, a lopott vagyon visszavételét is meg lehet.” – írta Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

DK: Arra készülünk, hogy visszaadjuk az ellopott egyetemeket!

„Volt egyetemi oktatóként is megrendít, hogy a szemünk előtt adják oda a teljes magyar felsőoktatást pár embernek. A fideszes kevesek viszik az iskolai épületeket, kollégiumokat, apartmanokat. Gyermekeink jövőjét. Mindent, ami mozdítható. De most már nem elégszenek meg ennyivel. Mert készülnek a vereségre. De mi is készülünk. Arra, hogy visszaadjuk nektek azt, amit elloptak tőletek” – írta a Facebookon Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője.

Az ellenzéki szövetség közös sajtótájékoztatót tartott

Az ellenzéki pártok képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak Budapesten a Kossuth téren. Olyan mennyiségű lopás szakadt a tisztelt házra, hogy a parlament informatikai rendszere sem bírta ezt a kiképzést – mondta Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa. (A szavazást többször meg kellett szakítani technikai hiba miatt.) Szerinte a Fidesz a vesztét érzi, ezért menti, ami menthető.

Szilágyi György jobbikos képviselő szerint rablóprivatizációt hajt végre a kormány, elkótyavetyélik a nemzeti vagyont. Szerinte így megszűnik az átláthatóság.

Szakács László MSZP-s politikus szerint amíg mindenki a járványra figyel, addig a kormány kilapátolja a pénzt. A nemzeti vagyonnal gazdálkodó alapítványok kuratóriumaiban szerinte fideszes katonák ülnek, akiket nem lehet leváltani, visszahívni. Szerinte így a tudományos élet szabadsága is tovább csorbul.

Miközben az egészségügyi dolgozók éjjel nappal dolgoznak, addig a Fidesz viszi a részvényeket, viszi a kastélyokat, a Hajógyári-szigetet, és viszi az ország jövőjét is – sorolta Arató Gergely a DK politikusa. A fő cél szerinte az, hogy rátehessék a kezüket a felsőoktatás fejlesztésére érkező uniós százmilliárdokra, és ezt közbeszerzés nélkül osztogathassák baráti cégeknek és rokonoknak. De a vagyont vissza fogjuk szerezni – mondta az ellenzéki politikus.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint valójában szó sincs a felsőoktatás fejlesztéséről, hiszen a világ legjobb egyetemei többnyire állami fenntartásban vannak, nem ilyen alapítványi konstrukcióban. Szerinte is a fejlesztési források feletti ellenőrzés a cél. Meg voltak zsarolva a modellváltó intézmények, mert azt mondták nekik, hogy aki nem csatlakozik, az nem kap fejlesztési pénzt.

Orbán Viktor rossz vesztes, a vereséget a magyar adófizetőkkel fizettetné ki – erről beszélt Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja. Orbán alternatív államot épít, ami a magyar adófizetők pénzéből jön létre. De Hajnal szerint a magyar emberek nem kérnek ebből. „Nemcsak kormányváltásra, hanem rendszerváltásra van szükség” – mondta, majd hozzátette: ebben kérik minden tisztességes választó bizalmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!