Évente közel 100 milliárdot veszíthet a magyar gazdaság az előítéletek miatt

2021. április 27. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Évente közel 100 milliárd forintot veszíthet a magyar gazdaság az előítéletek miatt – erre a következtetésre jutott az Open For Business nemzetközi szervezet friss jelentése. A felmérés célja az volt, hogy rávilágítsanak, mennyivel teljesíthetne jobban egy ország gazdasága, ha elfogadnák a nemi sokszínűséget.

Miklós Melinda, a kutatást végző szervezet tanácsadó testületének tagja az RTL Híradójának azt mondta, a kiesés több dologból adódik össze. Az egyik, hogy sok érintett munkavállaló inkább nyugatra költözik, ahol úgy érzi, elfogadóbb vele a társadalom, másrészt befektetőket is veszíthet egy ország, ha a társadalma túlzottan előítéletes. Magyarországon a munkáltatók 60 százaléka tartja fontos értéknek a nyitottságot.

A szervezet az LMBT+-elfogadás mellett szóló gazdasági érveket vizsgálta, négy országra összpontosítva: Magyarország, Lengyelország, Románia és Ukrajna. A jelentés főbb megállapításai:

  • A közép- és kelet-európai országok külföldi beruházási lehetőségeket veszítenek el az LMBT+-személyek érzékelt diszkriminációja miatt.
  • A régiót elhagyják a szakképzett munkavállalók, hogy nyitottabb társadalmakban dolgozzanak.
  • Az LMBT+-személyek vásárlóereje jelentős szerepet játszik a gazdaságokban.
  • A sokszínűséget és az elfogadást támogató gazdaságok és vállalatok jobb pénzügyi eredményeket érnek el.
  • Az LMBT+-személyeket elfogadó vállalatok jobban teljesítenek versenytársaiknál.

A jelentés 63,9 és 96,9 milliárd forint közötti összegre becsüli az LMBT+-emberekkel szembeni diszkrimináció éves költségét Magyarországon. Ez a magyar GDP 0,14–0,23 százaléka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!