Szél: A fideszesek meghekkelték a Kínáról szóló szavazást a parlamenti bizottságban

2021. április 26. – 13:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délelőtt a parlament európai ügyek bizottságának ülésén csak szerény létszámban jelentek meg a kormánypárti képviselők: a hét fideszes és KDNP-s tag közül csak kettő volt ott, akik a két plusz helyettesítő lehetőséggel négy szavazattal bírtak. A négy jelen levő ellenzéki képviselő szintén ennyi szavazattal bírt, írja a 444.hu.

Szél Bernadett bizottsági tag (független), és Cseh Katalin EP-képviselő (Momentum) előre jelezték, hogy szeretnék napirendre venni és megtárgyalni Magyarország EU-ban képviselt Kína-politikáját, különös tekintettel egy Kínát elítélő brüsszeli nyilatkozat megvétózására, a Belgrád–Budapest vasútra, illetve a Fudan Egyetemre felvett kínai hitel összefüggésében. A lap szerint azt akarták megvitatni, hogy a magyar–kínai üzletek hogyan hatnak az EU diplomáciájára, a tagállamok biztonságára és az EU értékeinek képviseletére.

Ez a 444.hu szerint a négy-négy egymással szembemenő szavazat arra viszont már elég lett volna, hogy ha a Kína-témát nem engedik napirendre venni, akkor az ülés teljes napirendje se kapjon támogatást. Ez meghiúsította volna a teljes ülést.

Szél Bernadett a parlamentben – Fotó: Kovács Attila / MTI
Szél Bernadett a parlamentben – Fotó: Kovács Attila / MTI

Hörcsik Richárd fideszes bizottsági elnök szembesülve azzal, hogy kivételesen nincs meg a kormánypárti többség, közölte, hogy addig nem lesz szavazás, amíg újabb fideszesek meg nem érkeznek. Azt mondta, hogy Tessely Zoltán fideszes képviselő már közel van, csak „technikai okok miatt” még nem tudott leparkolni. Amíg Tessely képviselő parkolt, addig előkerítették Juhász Hajnalka képviselőt is.

„Ez a meghekkelése a szavazásnak, addig húzta az időt az elnök úr, amíg megérkezett a fideszes többséget biztosítani tudó képviselő. (...) Ez a megcsúfolása direktben a demokráciának, és ez fölháborító”

– mondta Szél Bernadett, és ezután az ellenzékiek kivonultak az ülésről. A helyzet körülményeihez hozzá tartozik, hogy a bizottságban soha nem voltak korábban tekintettel a késésekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!