Elindultak a személyszállító vonatok az új budapesti vasúti hídon

2021. április 26. – 14:33

Elindultak a személyszállító vonatok az új budapesti vasúti hídon
Az átadott híd – Fotó: Nyitrai Dávid / BFK

Másolás

Vágólapra másolva

Az utasokat szállító vonatok is birtokba vették ma reggeltől Budapest új vasúti hídját, írja közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési központ igazgatója.

A cél az, hogy a Kőbánya-Kispesttől Kelenföldön át Székesfehérvárra tartó vonatokból több legyen; sűrűbben, csúcsidőben 7-8 percenként járjanak a Budapestet átszelő elővárosi vonatok (a mai félóránkénti közlekedés helyett) a keleti és a nyugati agglomeráció között, összekapcsolva Budapest elővárosait, külső és belső kerületeit – ezért is épül a harmadik vágány a hídon és a harmadik, néhol negyedik vágány végig a Déli Körvasúton, tette hozzá.

Vitézy szerint azt szeretnék elérni, hogy az elővárosi vonatok több helyen tudjanak megállni és kapcsolódni Budapest közlekedési rendszeréhez – ezért épül három új megálló Budapesten a körvasúton, a híd két oldalán Budán és Pesten, illetve az Üllői út keresztezésénél.

Az új megállókkal a vonatok kapcsolódnak majd az 1-es és 2-es villamosokhoz, a rakparton meghosszabbított Budai Fonódó villamoshálózathoz, a belváros felé meghosszabbítandó H6-os ráckevei és H7-es csepeli hévhez, valamint az M3-as metróhoz is.

Vitézy egy másik bejegyzésében posztolt egy fotót arról, hogy nézett ki, amikor 1948-ban átadták a déli összekötő vasúti hídat. 73 év után ezt a hídszerkezetet kezdte bontani a kivitelező tegnap, hogy helyét egy másik, új, korszerű vasúti híd foglalhassa el:

Forrás: The Robert Capa and Cornell Capa Archive, Gift of Cornell and Edith Capa, 2010

A képen mellette ekkor még állt a világháború után épült ideiglenes K-híd, ami később részben Újpest és Óbuda között vasúti hídként folytatta, illetve a Hajógyári-szigetre vezető K-hídként mindmáig éli második életét. Ennek az ideiglenes hídnak az azóta üresen maradt helyére került most, 2021-ben a harmadik, most forgalomba helyezett új hídszerkezet.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!