Drónokkal térképezik fel azokat a területeket, ahol sok szúnyog fejlődik ki

2021. április 22. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országos szúnyoggyérítésbe kezd a katasztrófavédelem, először a Tisza déli szakaszán, Maros hullámterében, és Szolnok környékén permeteznek biológiai készítményt repülőkről.

A katasztrófavédelem közleménye szerint folyamatosan nyomon követik a szúnyoglárvák fejlődését, így időben tudnak beavatkozni. A hideg tavasz miatt eddig csak néhány helyen indult meg a lárvák fejlődése, ezekben a vizekben kezdik a biológiai szúnyoggyérítést, mely során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így például a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan.

A szakértők folyamatosan nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján határozzák meg a területet és a kezelés időpontját. A hőmérséklet, a csapadék és a folyók áradásának eltérései miatt a biológiai módszer alkalmazásának időpontja helyenként eltérő.

A következő hetekben várhatóan a Tisza további szakaszain, a Tisza-tónál, a Balatonnál és a Velencei-tónál lehet a lárvák tömeges megjelenésére számítani, itt készülnek biológiai kezeléseket végezni.

Hatékony biológiai gyérítést csak a szúnyogok tenyészőhelyeinek pontos ismeretében lehet végezni. Éppen ezért hároméves programot indított tavaly a katasztrófavédelem,hogy feltérképezzék azokat a területeket, ahol évről évre sok szúnyog fejlődik ki. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is bevetnek. A részletes térképek alapján jelentősen növelni lehet a biológiai gyérítések hatékonyságát is.

A közlemény szerint mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk idén: azok a kerti tárgyak, amelyekben összegyűlhet az esővíz, kiválóan alkalmasak a szúnyoglárvák fejlődéséhez. Egy vízzel teli virágcserépben, gumiabroncsban, madáritatóban akár ezer lárva is kifejlődhet. Érdemes ezeket néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ plakáton mutatja meg, hogyan védekezhetünk otthon a szúnyogok ellen.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!