A hétvégén a gyalogosoké lesz az Andrássy út és a Kós Károly sétány

2021. április 22. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április 22-én, a Föld napján ingyenesen használhatják az érvényes jogosítvánnyal rendelkezők a BKK járatait – osztotta meg Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Hétvégén pedig megnyitják az Andrássy utat és a Kós Károly sétányt a gyalogosoknak, ezzel egy majdnem 3 kilométeres sétaút jön létre a Városliget és a belváros között.

A Kós Károly sétány teljes hosszában a gyalogosoké és kerékpárosoké lesz, nem lehet majd autóval behajtani, az Andrássy úton a középső útpálya válik autómentes övezetté, az autós célforgalom az Oktogon és a Hősök tere között a szervizutakon tud közlekedni, míg a keresztutcákon továbbra is át lehet majd hajtani.

A József Attila utcán az északi járda szélesebb lesz, de autóval továbbra is végig lehet majd hajtani, a 105-ös busz a Podmaniczky utca felé fog közlekedni, az Andrássy út a földalattival lesz elérhető.

Karácsony: Zöld és szociális fordulatra van szükség

„Fenntartható és emberségesebb politikára van szükség. A világon és Magyarországon is” – fogalmazott Karácsony Gergely a Föld napján megosztott videóban. Szerinte most, a járvány vége felé kell feltenni a kérdést, hogy ott akarjuk-e folytatni, ahol a járvány kitörése előtt abbahagytuk. „A régi normálist akarjuk vissza, vagy képesek leszünk változni és változtatni, új normalitást teremteni?”

Szerinte zöld és szociális fordulatra van szükség Magyarországon, és a már elfogadott Budapesti Klímastratégiát és Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervben megtalálhatók azok a lépések, amelyeket a következő évtizedben meg kell tenni annak érdekében, hogy 2030-ig a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást negyven százalékkal csökkenteni lehessen Budapesten 2015-höz képest, és mérsékelni lehessen a klímaváltozás már elkerülhetetlenül jelentkező hatásait.

Fát ültetett az agrárminiszter

Ugyancsak arra szólította fel követőit Nagy István agrárminiszter, hogy tegyünk mindnyájan azért, hogy a Földön egy szebb és jobb világot hagyjunk magunk után.

„Egy bolygónk van, ezen élünk, minden tettünk kihat a mára és a jövőre is”

– fogalmazott a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Ő kislevelű hársfákat ültetett, mint fogalmazott, az a kedvence.

Nagy arról is beszélt a minisztérium közleménye szerint, hogy az Agrárminisztérium és háttérintézményei sokéves múltra visszatekintő programjaik révén aktív szerepet vállalnak a környezettudatosság és ezáltal a bolygónkért érzett felelősség erősítésében.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, amely akkor fontos változásokat hozott: szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és emberek milliói tértek át ökológiailag fenntarthatóbb életvitelre. A kezdeményezés 1990-ben világmozgalommá vált, melyhez Magyarország is csatlakozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!