Úttörő modell indul Budapest I. kerületében, a szociális lakásügynökség

2021. április 21. – 11:10

frissítve

Úttörő modell indul Budapest I. kerületében, a szociális lakásügynökség
A Budai Várnegyed Fortuna utcájának felújított műemlék épületei a főváros I. kerületében. – Fotó: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly novemberben írtunk már arról a kezdeményezésről, hogy Budapest I. kerületében lévő kihasználatlan magánlakások és az önkormányzatok hátán csak púpként jelentkező bérlakásállomány kezelésére kínál új megközelítést a szociális lakásügynökség modellje.

A projekt új szakaszába lépett, az önkormányzat a Facebook-oldalán jelentette be, hogy elindul a Budavári Lakásügynökség Nonprofit Kft., amelyik egyaránt kezel önkormányzati, saját és cégektől vagy magánszemélyektől használati szerződéssel használatba vett ingatlanokat.

A cél, hogy azokat az embereket segítsék a lakhatásban, akik a kerület számára kiemelkedően fontos munkát végeznek, tartós, de alacsony jövedelemmel rendelkeznek, akik közintézményekben, városüzemeltetésben, közhasznú feladatokban stabilan foglalkoztatottak, de alacsony bérük miatt az albérleti piacon csak nagyon magas kockázattal juthatnak lakáshoz. Az óvónők, a szociális szférában dolgozók, az egészségügyi alkalmazottak, rendőrök kaphatnak így jelentős segítséget.

Az önkormányzat azt írta, hogy vannak olyan üresen álló lakások, amelyek tulajdonosai nem kívánnak, vagy nem tudnak befektetni abba, hogy lakásaikat lakhatóvá tegyék. Nincsenek abban a helyzetben, hogy foglalkozzanak lakásaik kiadásával. A lakásügynökség ekkor lép be a képbe, és segít a lakások rendbetételében, közvetít a potenciális keresők és kiadók között, garanciákat vállal mindkét irányban, hogy mindenki megtalálja a számításait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!