Képeken az újfehértói balesetben kisiklott vonat mentése

2021. április 21. – 17:22

frissítve

Képeken az újfehértói balesetben kisiklott vonat mentése
Az egyik felborult vasúti kocsi – Fotó: Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Traktorral ütközött kedden délután két személyvonat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértónál. Szerdán a szakemberek megkezdték annak a vonatnak a mentését, amely az ütközés során kisiklott.

A MÁV szerdai nyilatkozatában arról számolt be, hogy

a vasúti infrastruktúra jelentősen megrongálódott Újfehértónál a baleset miatt, az első becslések szerint több tízmillió lehet a kár.

A tervek szerint az egyik vágány helyreállítása péntekre fejeződhet be. A kisiklott szerelvény első kocsiját szerda délben daruval már beemelték a vasúti pályára, a nap folyamán az oldalára dőlt, a másik vágányt teljesen elzáró második kocsit is visszaemelték. A tervek szerint szerda éjszakáig végeznek majd a kiemelésekkel.

Fent: az előző nap kisiklott vonat kocsijának mentése, alul a 16 méterre sodródott mozdony – Fotó: Balázs Attila / MTI Fent: az előző nap kisiklott vonat kocsijának mentése, alul a 16 méterre sodródott mozdony – Fotó: Balázs Attila / MTI
Fent: az előző nap kisiklott vonat kocsijának mentése, alul a 16 méterre sodródott mozdony – Fotó: Balázs Attila / MTI

A MÁV szóvivője hangsúlyozta, a vizsgálatok szerint az érintett szakaszon 120 km/órával haladhatnak a vonatok, de a balesetben érintett szerelvények egyike sem érte el ezt a sebességet, a vasutasok és a mozdonyvezetők az utasításoknak megfelelően jártak el, az útátjárót biztosító fénysorompó pedig a baleset idején jól működött (tilos jelzést mutatott).

Kiemelte,

a szerelvény mozdonya a traktorral történő ütközés után 16 méterre sodródott a vágánytól, a vasúti töltés alján állt végül meg. Azt még nem tudják, ezt hogyan emelik vissza a sínre, akár 1-2 hétig is eltarthat a mozdony mentése.

Korábban a MÁV információi szerint azt közölte, a traktor vezetője életét vesztette a helyszínen, a balesetben a kisiklott vonaton utazók közül 5 utas, illetve a mozdonyvezető sérült meg súlyosan. A vonat négy kocsija a balesetben felborult és leszakadt, de a sínen maradt. Az Országos Mentőszolgálat 13 mentőautóval és 2 mentőhelikopterrel indult kedden a helyszínre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!