Visszavonják a civiltörvényt

2021. április 21. – 09:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány beadta azt a javaslatot, amelynek értelmében hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről évente jelentést készít az Állami Számvevőszék, írja a Hvg.hu.

Az Európai Bizottság a kezdetektől fogva elítélte a törvényt, már 2017-ben kötelezettségszegési eljárást indítottak a kormány ellen. Mivel a magyar kormány nem változtatott a jogszabályon, és nem adott kielégítő választ a felvetett kérdésekre, az Európai Bíróság elé került az ügy. Tavaly nyáron mondták ki, hogy a magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal.

A magyar kormány az ítélet ellenére csak most helyezné hatályon kívül a törvényt, pedig októberben tárgysorozatba vették már azt az ellenzéki indítványt, amely eltörölte volna a szabályozást.

A jogszabály szerint fel kellett volna tüntetniük az 500 ezer forintnál nagyobb támogatást nyújtó adományozók nevét és a támogatás pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon is közzétettek volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!