Veszélyesek voltak a méhekre, repcetáblákat semmisíttetett meg a kormányhivatal Baranya megyében

2021. április 20. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt években tömegesen pusztultak a rovarok: világszerte egy-két százalékuk tűnik el évente, és egy friss kutatás szerint ennek az újabb növényvédő szerek állhatnak a hátterében. A tömeges pusztulás érinti a beporzás főszereplőit, a méheket is, bár az Agrárszektor szerint Magyarországon 2018 óta csökkenő tendenciát mutat a méhpusztulás: míg 2018-ban csak 188 bejelentést tettek miatta, addig 2019-re ez a szám 112-re, 2020-ra pedig 32-re mérséklődött.

A csökkenéshez köze lehet annak is, hogy a hatóságok idejében beavatkoznak: a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal keddi közleménye szerint helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy kiderüljön, a növények kockázatot jelentenek-e a beporzó rovarokra.

A laboratóriumi eredmények alapján húszból öt esetben kellett elrendelni a növények megsemmisítését. Azt írják, a kimutatott növényvédőszer-maradék egyértelműen szabálytalan növényvédelmi technológia eredményeként jelenhetett meg.

A beporzó rovarok védelme az élelmiszerlánc-biztonság szempontjából is kiemelten fontos feladat. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), a Nébih és a megyei növény- és talajvédelmi hatóságok 2012 óta rendszeresen célzott monitoring vizsgálatokat folytatnak a virágzó kultúrákban. A közös akciók célja, hogy kiszűrjék a méhekre kockázatot jelentő, szabálytalanul kezelt növénykultúrákat. Évente 60-100 mintából átlagosan 5-10 esetben találnak szabálytalan növényvédőszer-maradékot.

A közleményben kitértek arra is, hogy ha a növényvédő szerek címkéjén található előírásoknak megfelelően végzik a növényvédelmet, akkor az nem jelent veszélyt a házi méhekre és a vadon élő beporzó szervezetekre. A hatóságok kiemelten kezelik a méhpusztulási eseteket. Ezek vizsgálata során az elhullott méhek környezetében található, méhekre attraktív kultúrák növényvédelmi kezeléseit is mindig ellenőrzik. A bejelentett mérgezésgyanúk kivizsgálása során évente mindössze az esetek 5-10 százalékában lehet megállapítani, hogy növényvédő szer okozta a mérgezést.