György István: A behívott tanárok 80 százaléka jelent meg az oltóhelyeken

2021. április 19. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

György István államtitkárral, az oltási munkacsoport vezetőjével csinált interjút a Magyar Nemzet, az interjúnak nagy része politikai, arról később, de mond benne adatokat is György. Eszerint

  • Mintegy 1,25 millióan kaptak keleti vakcinát eddig, és kétmillióan nyugatit.
  • A behívott pedagógusok nyolcvan százaléka jelent meg az oltóhelyeken, és a regisztráltak 88 százalékát tudták beoltani, így több mint 195 ezer pedagógus kapta meg eddig az oltást, és további 32 ezer tanárt hívtak be az előző hétvégére is. Azok a pedagógusok sincsenek kizárva az oltásból, akik eddig nem regisztráltak. Ők a háziorvosokon keresztül kaphatnak majd értesítést az oltásról, ahogy sorra kerülnek.
  • Már több mint 4,2 millió ember regisztrált, közülük kétmillióan az elmúlt két hónapban.
  • Bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja, már az aktív korosztály oltása is zajlik, és „érdemes bármelyik vakcinát elfogadni, amikor az orvos oltásra hív. Ha valaki nem kér egy oltóanyagot, később újra sorra kerülhet, amikor érkezik a számára kedvesebb vakcinából, de ezzel időt veszít az illető, ami tragikus esetben sajnos akár az életébe is kerülhet”.
  • Több mint 5700 oltópont áll rendelkezésre ütemezett oltási heteken. Az úgynevezett tömeges oltási szakaszban pedig több mint 6700.
  • A honvédség öt professzionálisan felszerelt, tízfős személyzettel ellátott oltóbuszt biztosított, ezeket azokra a kisebb településekre irányítják, ahol az oltási hajlandóságot a vakcina helyszínre szállításával tudják növelni. Nógrád és Komárom-Esztergom megyében már lezajlott ez a program. Most Tolna megyében folytatódik, és Borsodba és Szabolcsba is mennek majd a buszok. Az oltóbuszok napi 180 főt tudnak beoltani, így az öt busz napi kilencszáz ember oltását teszi lehetővé.

Ami pedig a politikai részt illeti (idézetek következnek):

  • Ha az uniós oltási adatokat nézzük, azt látjuk, hogy a többi tagállamhoz képest kétszeres sebességgel haladunk most. Ez is mutatja, hogy sikeresen szerveztük meg az oltási programot. A számok makacs tények, hiába vitatja a baloldal az eredményeinket, az adatokból látszik, hogy megfelelő az oltási ütemünk.
  • A baloldal vádjaival ellentétben az unión keresztül érkező vakcinákat sem őrizgetjük, hanem gyorsan beadjuk. A keleti vakcinák is hatásosak és biztonságosak, a magyar hatóságok kontingensenként külön is bevizsgálják őket. Minden vakcinával életeket mentünk, és egyáltalán nem mindegy, hogy a keletiek nélkül negyven százalékkal kevesebb oltást adhattunk volna be, ennyivel kevesebben lennének védettek a vírussal szemben. Éppen ezért felháborító a baloldal keletivakcina-ellenes kampánya.
  • Az eredmények igazolják: jó elképzelés volt, hogy a teljes egészségügyi rendszerre terveztük a programot, és a háziorvosokat is bevontuk a folyamatba. Alapvető hiba lett volna őket kihagyni, hiszen ők ismerik leginkább a pácienseiket.
  • Az ellenzék követelései az oltóhelyekkel kapcsolatban teljesen légből kapottak, az eddigi tapasztalatokból világosan látszik, hogy továbbra sem oltóhelyből, hanem vakcinából van kevés.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!