Ahol a szomszéd letiltatta a kertes házak közé épített focipályát

2021. április 16. – 23:42

Ahol a szomszéd letiltatta a kertes házak közé épített focipályát
Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Megtaláltuk az ország legüresebb futballpályáját Győr-Ménfőcsanakon. Nem azért üres, mert széthullott a csapat, vagy mert a járványhelyzet nyomja rá bélyegét. Azért üres az NB III-as csapat „csilli-villi”, műfüves pályája, mert nem szabad használni. Még tíz éve sincs, hogy átadták, de az egyik kertszomszéd birtokháborítási pert indított, és – nem hitték a ménfőcsanakiak, hogy ez megtörténhet – meg is nyerte. Most már új pályáért küzd a sportkör, mást aligha tehet.

Kezdjük azzal, hogy nem ez lesz a legjobb éve a Megye I. osztályból már három éve az NB III.-ba lépett ménfőcsanaki futballcsapatnak. A Covid is nehezítette a szezont, és az NB III-as karrier az idén megszakadhat. De ezt nem szenvedheti meg az utánpótlásrendszer: nem kevesebb, mint 200 gyerek jár ide, akiket kiesés esetén is úgy nevelnek, mintha az NB III.-ban játszana a felnőttcsapat – mondta Turbék István egyesületi elnök.

Mindehhez edzőpálya is kell, de még javában a Megye I. osztályban játszott a „Csanak”, amikor vissza kellett lépnie az unalomig ismert startvonalra, és megint csupán egyetlen pályája lett. Ugyanaz a 98 éves pálya, amelyen a fiúk nagyapái is fociztak, és amelynek a gólörömzaja eljuthatott valamikor a gyermek Galgóczi Erzsébet füléig. Ez a terület nem bír ekkora terhelést, ezért építettek mellé 2012-ben egy újat, 30 millió forintos MLSZ-támogatással. Az új focipályát használta a ménfőcsanaki iskola és az óvoda is.

Jelentős alapzaj, megzavart szomszéd

Jött a balkanyar. Az egyik szomszédot kezdettől fogva zavarta a fény, a labda pattogása és a gyerekzsivaj. Könnyen intézhetnénk el ezt innen messziről egy legyintéssel, de ők néhány méterre laknak az új pályától. A tanúk és a szakvélemények alapján pedig az őket érő alapzaj 10 decibel feletti volt, ami jelentősnek számít, és ezt tovább fokozta „az impulzusos jelleg”. Egyértelmű – mondta ki bíróság –, hogy romlott az életminőségük.

Az más kérdés, hogy a sportkörnek nem egy, hanem négy tőszomszédja van, és közülük csak ezt a családot zavarták a külső tényezők. Az üzemeltető azt hitte: érvelhet is ezzel a bíróságon, de tévedett, mert a bíróságot csak az a kereset érdekli, amelyet benyújtottak, és hidegen hagyja, amit nem nyújtott be senki. A keresetet pedig két fórum nézte át, és a törvényszék megállapította a birtokháborítást.

Fotó: Laczó Balázs / Telex
Fotó: Laczó Balázs / Telex

„Minden megoldásban benne lettünk volna, és nem gondoljuk, hogy olyan zajjal járt ez a pálya, amit kizárólag a teljes beszüntetéssel lehet kiküszöbölni” – mondta Turbék István. De a döntés végérvényes, persze mielőtt meghozták volna, évek teltek el a szomszédvitával. Még a Győrtől 20 kilométerre fekvő Pannonhalmát is megjárta az ügy, hiszen Győr a tulajdonos, és a helyi jegyző nem dönthetett. Ekkor mondták ki Pannonhalmán, hogy az egyesület kicsit forgassa másképp a 16 reflektort, és ez volt a könnyebb feladat. Mert egy négyméteres, szilárd zajvédő falat is javasoltak a magas háló és a palánk közé, amire a város üzemeltető cége nemet mondott. A család benyújtotta keresetét, és a többit már tudjuk.

Gondozott szellempálya

Hogy nem lett volna-e egyszerűbb zajvédő falat építeni? Turbék István, az egyesület elnöke szerint nem. Az egyik baj az volt vele, hogy alsó hangon 10 millió forintba került volna akkor. A másik, hogy senki nem akarta, még a lakók sem. Tönkreteszi például a gyümölcsfákat, egy másik szomszéd kimondottan kérte, hogy neki még kerítést se építsen a klub, inkább visszadobja az átrepült labdát. Késő: ez elúszott, nincs mit visszadobni. Kettős az érzésünk, ha szétnézünk az ásító területen, mivel a pályát továbbra is karbantartják, 15 évre szól a támogatói szerződés.

Nincs ma szebben gondozott szellempálya ennél.

„Jelenleg miénk a világ legdrágább kaputárolója. Tényleg itt tartjuk a kapukat – mutat körbe –, azok nem csinálnak lármát. Már négy éve, hogy hol Gyirmótra, hol Győrszemerére, hol a győri Barátság parkba visszük a gyerekeket edzeni, és a segítség nélkül megoldhatatlan lenne a helyzet (ez a három pálya 3, 9 és 10 kilométerre fekszik a csanakitól). Az egyetlen megmaradt területen néha három korosztály edzett egyszerre, és a bemelegítést már a pálya mellett tartottuk” – mesél gondjaikról az elnök.

Minden megoldásban benne lettünk volna, most már abban bízunk, hogy újat építhetünk – mondja Turbék István – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Minden megoldásban benne lettünk volna, most már abban bízunk, hogy újat építhetünk – mondja Turbék István – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Akkor hadd építsünk új pályát!

A csapat kereste eleinte a lehetőséget, hogy a kiürült területet más formában használni tudja, de a jogerős ítélet nemigen hagyott kiskaput. A megoldás tehát egy új terület a 200 főnyi utánpótlás számára, akiknek az állandó buszoztatása is kezd költségessé válni. Nem messze a klubtól, egy házaktól viszonylag távol eső területen, a helyi temető és a vasút között egy élőfüves és műfüves pálya létesülhetne, öltözőkkel, mosdókkal. A több mint 600 millió forintos beruházás taopénzből és szponzori támogatással valósulna meg, a terveket az új városvezetésnek is benyújtotta a futballklub. Várják döntést, hogy a szántóterület átminősíthető-e mondja Turbék István.

Feltettük a kérdést Dézsi Csaba András polgármesternek, aki közölte: „a város természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy az itt élő fiatalok minél jobb körülmények között biztonságosan sportolhassanak.”

A kertes házban a lakók évek óta nyugodtan élnek, beszéltünk velük, valóban fellélegeztek labdapattogás megszűntével. Egy hölgy nyitott ajtót, kedves volt, és szívélyes, de nem szeretett volna nyilatkozni. Örül – mondta –, hogy évek óta nyugalmuk van.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!