Hadiipari gyár építése kezdődik ősszel Kaposváron

2021. április 15. – 21:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén ősszel kezdődik a Rheinmetall Hungary Zrt. hadiipari gyárának építése Kaposváron, mondta Maróth Gáspár, a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a somogyi megyeszékhelyen. Azt mondta, hogy a magyar állam és egy német vállalkozás által létrehozott vállalat a tervek szerint évente legalább száz katonai járművet készít el az új beruházás eredményeként.

Azt mondta, hogy a várhatóan egy év múlva induló termelés során harcászati, rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel szerelnek fel Törökországban készült járműveket, később a járművek fő elemeit is Magyarországon gyártanák. Ezzel párhuzamosan kutatásfejlesztési program kezdődik a NATO-n belül a jövő technikájának számító járművek előállítására, három év múlva már az utóbbi jelentené a gyártás fő profilját.

Megjegyezte, hogy a beruházás helyszínének kiválasztásakor a katonai múlt és a városvezetés, helyi parlamenti képviselők támogatásának köszönhetően döntöttek Kaposvár mellett. „Ők biztosítják azt a gyorsaságot, amit ma a hadiipar, a versenyhelyzetnek leginkább kitett iparág megkövetel” – jelentette ki. Azt is mondta, hogy csak azokkal a városokkal tudnak együtt dolgozni, ahonnan maximális támogatást kapnak.

Szita Károly Fidesz-KDNP-s polgármester azt mondta, hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által idén januárban bejelentett fejlesztés „a tárgyalásoktól függően” 30-50 milliárd forintos lesz, a gyár induláskor 300 embernek ad munkát.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője többek között azt mondta, hogy a város ipari parkjai megteltek, Kaposvár a Rheinmetall beruházásához szükséges 20 hektárnyi területet egy új ipari park kialakításával tudja biztosítani. Jelezte, 170 hektárnyi új ipari területre nyújtottak be igényt a kormánynak, amely támogatta azt. (MTI)