Gyümölcsfákra, nudistastrandra, iskolai parkolókra is költenének a budapestiek az egymilliárdos részvételi költségvetésből

2021. április 14. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020. október 1. és december 31. között kb. 700 ötlet érkezett be a fővároshoz, miután azt kérték: aki szeretné, küldje be, mire fordítsa a budapesti vezetés azt az egymilliárd forintos ún. részvételi költségvetést, amit a 2020-as költségvetésben különítettek el. Ez az egymilliárd forint ugyanis „olyan ötletek, fejlesztési célok megvalósítására ad lehetőséget, melyet Budapest lakosai jelöltek ki és szavaztak meg” – írják az erről szóló honlapon azzal, hogy ez nem egyszeri alkalom, a jövőben évente szeretnék megismételni.

Akad, aki gyümölcsfák telepítését, más iskolai parkolóhelyek bővítését, megint más nudistastrandot javasolt, de olyan is, aki függőágyakat tenne a lezárt Szabadság hídra, más pedig kátyúnyilvántartót vezettetne. Az ötletek mindegyike egészen biztosan nem fog megvalósulni, azokat ugyanis rövidesen előszűrik.

Ahogy azt Kerpel-Fronius Gábor, Budapest részvételiségért felelős főpolgármester-helyettese a Népszavának elmondta, az előszűrés során kigyomlálják az új ötleteket nyilvánvalóan nem tartalmazó trollkodásokat, a nem önkormányzati kompetenciákat és területeket érintő vagy a kiírásban szereplő összeghatárokat meghaladó javaslatokat. Kerpel-Fronius azt is mondta, hogy a válogatásnál nem vettek figyelembe politikai szempontokat. A beérkezett projekteket majd a hétvégén értékeli a részvételi tanács, májusban pedig már szavazhatnak is róluk a budapestiek. A győztes terveket pedig még az idén elkezdik megvalósítani.

Kövess minket Facebookon is!