Az ellenzék szerint egy személyre szabott törvénynek köszönhetően őrizheti meg havi 1,6 milliós másodállását Kecskemét fideszes polgármestere

2021. április 4. – 21:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem létezik, hogy nem tudta, hogy ez nem törvényes” – jelentette ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az RTL Híradó vasárnapi adásában, miután péntek este hivatalos Facebook-oldalán arról számolt be, hogy újabb személyre szóló törvényhozásra bukkant, amelynek érintettje Kecskemét fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia.

Szemereyné ugyanis nem csupán a város polgármestere, hanem bekerült a helyi Neumann János Egyetem működtetését (az államtól) átvevő vagyonkezelő alapítvány felügyelő bizottságába is, amiért havi 1,6 millió forintos fizetést vesz fel a szintén milliós polgármesteri juttatás mellé. Csakhogy a kormány egy korábbi törvénymódosítása kizárja, hogy a polgármesterek más pozíciót is betöltsenek, illetve több helyről kapjanak fizetést.

A híradásból kiderül: a kecskeméti polgármester második állására és az egyetem fölé helyezett alapítványtól kapott fizetésére az idei vagyonnyilatkozatából derült fény, amit csak közérdekű adatigénylésre adott ki. Ezután előbb, Bodrozsán Alexandra, a Momentum helyi önkormányzati képviselője, majd Szél Bernadett is a kormányhivatalhoz fordult azért, hogy szüntessék meg az összeférhetetlenséget.

Szél Bernadett a pénteki posztjában aztán így írt az ügy folytatásáról:

„Én is írtam a kormányhivatalnak, de nem választ kaptam, hanem egy törvénymódosítást — tegnap délután fél 5-kor nyújtották be: a tervezet szerint a 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának vagy felügyelőbizottságának tagja vagy vagyonellenőre kivételével (!) egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat — magyarul lehet Szemereyné polgármester és vagyonkezelő alapítványban pozícióban egyszerre.”

Szél szerint ez a személyre szabott törvényhozás mintapéldája, Szemereyné pedig magyarázattal tartozik, amennyiben továbbra is Kecskemét polgármestere kíván maradni. Az RTL Híradó megkeresésére sem a kormány, sem a városvezető nem válaszolt érdemben.

A híradást az RTL Klub oldalán lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!