Városi elismerést kapott a győri ápolókat segítő Auróra punkzenekar

2021. április 3. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Dézsi Csaba, Győr kormánypárti polgármestere Pro Urbe-díjjal jutalmazta a helyi punkzenekart, az Aurórát.

Ha egy zenekart már a Kádár-rezsimben is üldöztek, akkor elég régóta lehet a pályán. Az Auróra például lassan négy évtizede, hiszen 1983-ban alakult Győrben. Anno a Kádár-rezsim nem nagyon tudta megemészteni a punkzenekart, a „Terrorists” zenekarnevet betiltotta, így jött az Auróra cirkálóról választott új név, azt azért mégsem fogják a komcsik betiltani.

Aztán az Aurórát megfigyelte a már hanyatló titkosszolgálat is, majd a szövegekkel is gondja támadt a hatalomnak, a zenekar évekig csak álnéven játszhatott, több rendőri figyelmeztetést is kapott. A rendszerváltás aztán megdobta az addig inkább szamizdat zenekar ismertségét, a remekül időzített Viszlát Iván („Búcsúzzunk szépen Iván, aki elmegy az legyen vidám!”) nagylemez 20 ezer példányban kelt el. A zenekar legismertebb számai máig a Viszlát Iván, az Előre kurvák, gengszterek és a koncerteket rendre záró Bella Csaó.

Természetesen az ismert számot már régen megírta a zenekar, ennek nincsen a közelmúlthoz kötödő politikai aktualitása.

Dézsi Csaba győri kormánypárti polgármester ráadásul nem is csak a zenei sikerek és a hosszú pálya miatt adta az elismerést, hanem

„a fiatal generáció egészségügyi, prevenciós ellátásának megsegítésével, és karitatív területen végzett áldozatos munkájával érdemelte ki”

– írta a Magyar Nemzet nyomán az MTI.

Az Auróra ugyanis tavaly tavasszal, a koronavírus első hulláma idején határozta el, hogy a korábbi adománygyűjtéseiket követően segíteni akarják a frontvonalban dolgozó győri ápolónőket is.

A zenekar megírta Az élet zsoldosa című dalt és a győri önkormányzat támogatásával olyan pólókat gyárttattak, amelyek értékesítése révén a zenekar az egészségügyi dolgozókat támogatta a Szívkatéterezés Győr Alapítvány közreműködésével.

A lap azt is megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány az Auróra bevételeit is csökkentette, mégsem kért állami segítséget. A zenekar tagjai úgy gondolták, inkább az egészségügyre, a járvány megfékezésére kell összpontosítani, többek között azért, hogy utána szabadon lehessen koncertezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!