Az MNB ingatlancége 135 millióért megvett öt Keserü-festményt

2021. április 3. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB újabban hatalmas képvásárló, az Index a legújabb beszerzésről ír.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt két évben több mint kétmilliárd forintot költött képvásárlásokra. A friss forrás természetesen örömteli a kortárs művészeti piacon. Nemcsak azoknak a javarészt kortárs művészeknek, illetve galériáknak, akikhez így pénz csatornázódott be, de az egész piacnak, mert az MNB magas áron vásárol, ami jó esetben feljebb árazza az egész hazai kortárs gárdát. Ám a vásárlások során speciális helyzetek, mindenféle összeférhetetlenség is kialakult. Minderről nemrég remek cikket közölt az Artportál.

Az Index friss cikkében újabb adalékkal szolgál. Mint a lap írja, az MNB most egy uniós közbeszerzés keretében vásárolt. A jegybank egyik leánycége, az MNB-Ingatlan Kft. öt darab Keserü Ilona festményt vásárolt Antal Péter debreceni ügyvéd gyűjteményéből. Ezt az uniós közbeszerzéseket közzétevő EU Hivatalos Lapja adta hírül.

A képek becsült összértéke eredetileg 190 millió forint volt, amelyekért végül összesen 135 millió forintot kell kifizetnie a pályázatkiíró cégnek. Keserü Ilona Nemzet Művésze címmel kitüntetett Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas festőművész, aki a festményeit textilapplikációkkal kombinálja.

Antal Péter debreceni ügyvéd rendelkezik hazánk egyik legjelentősebb magángyűjteményével, mintegy 4000 darabbal, amely megalapozta a debreceni MODEM, a Modern és Kortárs Művészeti Központ gyűjteményét, amely Magyarország alighanem egyik legüdébb tárlata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!