M. Richárd tagadja, hogy vesztegetéssel próbálta visszaszerezni jogosítványát, tárgyalás lesz

2021. április 1. – 14:54

frissítve

M. Richárd tagadja, hogy vesztegetéssel próbálta visszaszerezni jogosítványát, tárgyalás lesz
M. Richárd a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2020. szeptember 24-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék távmeghallgatással tartotta meg az előkészítő ülést az előzetesben ülő M. Richárd vesztegetési ügyében, ahol őt egészen pontosan „kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel, hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetéssel és bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével” vádolja az ügyészség.

Az ügynek három vádlottja van, a másik két vádlott esetében március elsején tartották meg az előkészítő ülést, erről itt írtunk bővebben.

A vád szerint M. Richárd összesen 900 ezer forintot fizetett azért, hogy a III. rendű vádlott közreműködésével a II. rendű vádlott segítsen neki jogosulatlanul visszaszerezni a bevont vezetői engedélyét.

A mai előkészítő ülésen M. Richárd nem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem

– írja az ügyészség. Az előkészítő tárgyaláson ezután a vád és védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat, majd a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Ennek időpontját a bíróság hivatalból fogja kitűzni.

M. Richárd jogosítványát 2016. április 5-én visszavonták, amit a férfi csak úgy tudott volna visszaszerezni, ha teljesíti az úgynevezett utánképzési programot. Ennek feltétele volt egy 6 órás vizsgán való való részvétel, egy számítógépes vizsga feladatsor kitöltése, valamint a forgalmi vizsga letétele is. M. Richárd viszont megtudta, hogy K. Bálint Zsolt (ő az ügy harmadrendű vádlottja) hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumot tud készíteni, ezért őt először egy közvetítőm keresztül kereste meg, majd személyesen is találkozott a férfival. A vádirat szerint ezen a találkozón M. Richárd azt mondta,

„bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy a vezetői engedélyét soron kívül, vizsga nélkül visszaszerezhesse”.

A harmadrendű vádlott ezután kereste meg ismerősét, az ügy másodrendű vádlottját, Sz. Márton Krisztiánt, akiről úgy tudta, komolyabb rendőrségi kapcsolatai vannak. A férfi is ezt állította, azt mondta, a Közlekedésrendészeten vezető beosztásban dolgozó ismerősén keresztül tud segíteni, mindezért pedig 600 ezer forintot kért.

Az ajánlat M. Richárdhoz is eljutott, aki elfogadta azt, és 2017 decemberében 300 ezer forint előleget adott át, ami azonban csak a másodrendű vádlottig jutott. Miután kiderült, hogy Sz. Márton Krisztiánnak semmilyen protekciója nincsen a rendőrségen, a harmadrendű vádlott M. Richárd személyes irataival és nevében maga ment el vizsgázni. Összesen ötször próbálkozott, de először el sem ment, másodszor nem vitte magával a személyes okiratokat, kétszer megbukott, egyszer pedig elkésett, ezért nem is engedték vizsgázni.

Miközben M. Richárd feketén próbálta visszaszerezni a jogosítványát, 2017. május 15-én halálos balesetet okozott a Dózsa György úton. Nem sokkal ezután Sz. Márton Krisztián újabb ajánlattal állt elő, mondván, jól ismeri a nyomozást vezető rendőrt, aki újabb 600 ezer forintért hajlandó az eljárást M. Richárd számára kedvező módon befolyásolni. A férfi belement az ajánlatba, de először csak 300 ezer forint előleget volt hajlandó fizetni, és egyúttal kérte a jogosítványa visszaszerzését is. 2017. május 26-án adta át a pénzt, hogy azt továbbítsák a nyomozást vezető rendőrnek, de az megint csak a másodrendű vádlottig jutott.

Sz. Márton Krisztián másodrendű és G. Bálint Zsolt harmadrendű vádlottak a Fővárosi Törvényszék előkésítő tárgyalásán 2021. március 1-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Sz. Márton Krisztián másodrendű és G. Bálint Zsolt harmadrendű vádlottak a Fővárosi Törvényszék előkésítő tárgyalásán 2021. március 1-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

2017. június 13-án M. Richárd a Mozaik utcánál újabb 300 ezer forintot adott át a harmadrendű vádlottnak, aki még azon a napon az összeget Sz. Mártonnak adta oda, aki azt állította, „rögtön jönni fog egy hölgy, és átadja M. Richárd jogosítványát. Erre azonban nem került sor, hiszen Sz. Márton nem állt kapcsolatban semmilyen hivatalos személlyel. A harmadrendű vádlottban ekkor tudatosult igazán, hogy őt a másodrendű vádlott átverte.”

„Mivel tartott M. Richárdtól, ezért elhatározta, hogy leteszi a vezetői engedély visszaszerzéséhez szükséges vizsgát”

– mondta az ügyész a másod- és harmadrendű vádlott előkészítő tárgyalásán.

A II. rendű vádlottat, Sz. Mártont „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével”, míg a III. rendű vádlottat, K. Bálint Zsoltot „bűnsegédként elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel, bűnsegédként elkövetett hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetéssel, valamint közokirat-hamisítás bűntettével” vádolja az ügyészség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!