Rágcsálók látta, takarítatlan sütőüzemet függesztett fel a Nébih

2021. március 29. – 08:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bezáratott egy Pest megyei sütőüzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután ellenőreik súlyos biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekre bukkantak ott. A helyiségekben a padozat, az eszközök, a berendezések egyaránt szennyezettek voltak, az alapanyagraktárban rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat is találtak.

A selejtnek minősített termékek kezelése nem volt megfelelő sem az üzemben, sem azon kívül, az egység több helyiségében élelmiszert tároltak a padozaton, a szennyeződés veszélyének kitéve azt. A termelőtérben több helyen szennyezett partvisokat, lapátokat tároltak az élelmiszerek közvetlen környezetében, az eszközmosogató helyiség padlóján pedig egy szennyes, undort keltő folyadékkal teli felmosóvödör állt.

Az egyik hűtőkamrában – ahol félkész süteménylapokat tároltak – egy polcon kétvödörnyi jelöletlen, teljes mennyiségében penészes alapanyagot (reszelt alma és meggytöltelék) fedeztek fel az ellenőrök.

További súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosság volt, hogy:

  • A termelőtérben található kézmosó nem működött, a mosdókagyló takarítatlan volt, a lefolyó eldugult.
  • Az öltözőben az egyik kézmosó szennyvízelvezető csövét nem kötötték be a csatornahálózatba, ezért a víz közvetlenül a padozatra folyt.
  • A zuhanyozó és a mellékhelyiségek is rendkívül szennyezettek voltak.
  • Több helyen hiányoztak a fertőtlenítő hatású kézmosó folyadékok, kéztörlők és hulladéktároló edények.

A Nébih a súlyos hiányosságok és hibák miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Emellett a hatóság 14 tétel, összesen 713 kg nem nyomon követhető élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta, és elrendelte hatósági zár alá vételüket.

Az egység a hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléje után folytathatta a tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. A vállalkozás adatai elérhetőek a Nébih honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!