Vigyázzon a kutyájára, mától vakcinázzák a levegőből a rókákat!

2021. március 27. – 08:22

Vigyázzon a kutyájára, mától vakcinázzák a levegőből a rókákat!

Másolás

Vágólapra másolva

Március 27-én elkezdődik a betegség fő terjesztőinek számító vörös rókák veszettség elleni vakcinázása Magyarország déli és keleti megyéiben. Április 10-ig 27 400 négyzetkilométernyi területre dobnak le vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről, figyelmeztet a NÉBIH. A lakott, sűrűn beépített övezeteket kihagyják. A NÉBIH térképet és listát is kiadott arról, hogy pontosan mely területek, mely települések érintettek.

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat ad információt az önkormányzati hirdetőtáblákon. A kirándulókat plakátok figyelmeztetik.

A rókák vakcinázása, amelyet 75 százalékban az Európai Unió finanszíroz, jól ment az előző években. Kilőtt rókákon elvégzett laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizték az eredményességet, és azt találták, hogy az érintett területeken a rókák háromnegyede ráharapott a vakcinát tartalmazó csalétekre. Ennek köszönhetően folyamatosan csökkenteni lehet azt a területet, ahol vakcinázni kell, és a betegség nagyon ritkává vált. A NÉBIH szerint Magyarországon utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust, emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt.

Szomszédos országokban, a határ közelében azonban előfordult az utóbbi időkben is, hogy kimutatták a veszetteség vírusát. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászterületeken emiatt el is rendelték a rókák fokozott vizsgálatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!