A pervesztes szocialista politikusnak a házára pont akkor jegyzett be jelzálogjogot a kollégája, amikor kiderült, hogy kártalanításra árverezni kell majd

Legfontosabb

2021. március 21. – 14:39

A pervesztes szocialista politikusnak a házára pont akkor jegyzett be jelzálogjogot a kollégája, amikor kiderült, hogy kártalanításra árverezni kell majd
Az Andrássy út 47. alatti épület a Google Street View felvételén

Másolás

Vágólapra másolva

Nem elég, hogy a terézvárosi önkormányzat a vagyoneltüntetések miatt nem tudja behajtani az Andrássy úti ingatlanmutyi-per 123 millió forintos kártalanítását, az egyetlen lefoglalható ingatlan árverezéséből behajtható pénz egy része is elúszhat. Az érintett volt szocialista képviselő 50 milliós házára pont akkor jegyzett be egy másik szocialista képviselő „tulajdonmentő” jelzálogot, amikor a kártalanításról szóló ítélet megszületett.

Immáron sokadszorra nyert pert 2020 december végén a terézvárosi önkormányzat a 2004-es Andrássy úti ingatlanmutyi ügyében, de nem tud hozzájutni az őt illető 123 milliós kártalanításhoz. Legutóbb a Fővárosi Törvényszék arról hozott végzést, hogy az egyetlen elárverezhető ingatlan, Hatvani Csaba, volt szocialista alpolgármester házára nem fogadható el az a 12 milliós jelzálog, amit párttársa tett rá – véletlenül pont akkor, amikor kiderült, hogy Hatvani bűnös, és fizetnie kell. Ettől függetlenül polgári peres eljárásban az önkormányzat tovább futhat a pénze után.

Az ügy szálai az MSZP talán legnagyobb ingatlanbotrányára, két Andrássy úti ingatlan (az Andrássy út 3. és 47.) áron aluli eladásához vezethetők vissza. 2004-ben Hatvani Csaba terézvárosi önkormányzati képviselő, majd alpolgármester (jelenleg VI. kerületi MSZP elnök) közreműködésével a két nagy értékű ingatlant áron alul, pályáztatás nélkül adta el a kerület.

A kipattant botrány perben folytatódott, aminek fő vádlottja Fürst György korábbi szocialista alpolgármester volt, valamint tizenegy volt képviselőtársa volt, közöttük Hatvani Csaba – akik igen szavazataikkal 2004-ben lehetővé tették a perben szereplő Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlanok pályázat nélküli privatizációját.

A perben 2018 februárban hoztak jogerős ítéletet, ami szerint Fürst hűtlen kezelés miatt kétéves börtönbüntetést kapott öt évre felfüggesztve. A többiek hanyag kezelés miatt megrovást kaptak. Az önkormányzatnak egyetemlegesen megfizetendő kártérítést 123 millió forintban állapították meg. Ezt a pénzt szeretné azóta is behajtani Terézváros, de az érintetteknek valahogy eltűnt a vagyonuk, Fürst például nincstelennek vallotta magát.

Az egyetlen vagyontárgy, amiből pénzt láthatna az önkormányzat, az Hatvani szigetszentmiklósi háza, amit a becslés szerint 50 millióért lehetne elárverezni. A házat a végrehajtási eljárás során már korábban lefoglalták. A ház jelzáloggal van terhelve, a két zálogjogosult pedig az OTP Bank és Bálint György kerületi MSZP-s képviselő, aki egy állítólagos 14 milliós kölcsön erejéig jegyeztetett be jelzálogjogot Hatvani házára. Ez azért baj az önkormányzatnak, mert a hamarosan induló végrehajtás során először őket fizetnék ki.

Az OTP 10,5 milliós jogosultságát senki nem vitatta, Bálint György 14 millió forintos követelését azonban az önkormányzat gyanúsnak találta és bíróságon támadta meg. Itt érkeztünk el a legutóbbi végzésig, amiben a Fővárosi Törvényszék jogerősen elutasította Bálint György végrehajtásba történő bekapcsolódását Hatvani végrehajtási ügyében.

A végzés azzal indokolja a döntést, Hatvani az (éveken át ügyleti kamattól mentes és mindenféle biztosítéktól is mentes) állítólagos kölcsöntartozását éppen akkor biztosította az ingatlanára vezetett jelzálogjoggal, amikor hűtlen kezelésben bűnösnek mondatott, illetve 123 millió forint polgári jogi igény megfizetésében jogerősen elmarasztalták.

Az Andrássy út 3. alatti épület a Google Street View felvételén
Az Andrássy út 3. alatti épület a Google Street View felvételén

Soproni Tamás momentumos polgármester szerint az önkormányzat jogos követelése a kamatokkal együtt már nem 123, hanem 218 millió forint. Mint lapunknak elmondta, ez az az összeg, amit Hatvani Csabán és az adóstársain kellene behajtani, de ez nagyjából reménytelen, mert úgy tűnik, többen, többek között Fürst György is kimentette a vagyonát a végrehajtás alól. Azért valamit csak vissza tudnak szerezni:

„Van olyan, kinek a nyugdíjából csorog be néhány ezer forint hozzánk havonta”

– tette hozzá a polgármester. Az anyagi felelősség ugyanis egyetemleges, azaz nem egy elítélttel, hanem valamennyivel szemben fenn áll az önkormányzat követelése.

Megkerestük a másik oldalt, a „kölcsönt” nyújtó szocialista képviselőt, Bálint Györgyöt is az ügyben. Mint elmondta, a végzés jogerős, azonban tartalmilag nem az eljárás lezárultát jelenti, hanem azt, hogy a közte és az önkormányzat közötti vitát polgári peres eljárásban kell lefolytatni, ami jelenleg is zajlik. Az eljárás befejezéséig nem kíván a sajtóban reagálni a vitára, tette hozzá Bálint György.

Arra a kérdésre, hogy képviselői munkájára árnyékot vethet-e ez az ügy, Bálint György
ezt nyilatkozta: fontosnak tartja a közpénz elköltésének szigorú felügyeletét. Tulajdonosi területen dolgozik, a kerület felelős bizottságát és a vagyonkezelő társaság felügyelő bizottságát vezeti. A beruházások ellenőrzésével több tíz millió forintot sikerült megfogni, mondta, hozzátéve, hogy a korábbi beruházások ellenőrzésével kapcsolatban is tízmilliós „furcsaságot” tártak fel. Ebben időként komoly viták vannak közte és a polgármester között, de minden családban előfordulnak viták, attól még a cél közös, közölte Bálint.

Bálint György terézvárosi képviselő véletlenül sem keverendő Bálint György volt kertészmérnökkel és egykori országgyűlési képviselővel, aki 2020. június 21-én hunyt el. A terézvárosi Bálint György neve leggyakrabban akkor merült fel, amikor 2014-ben bezárták a józsefvárosi kínai piacot, ő volt ugyanis a piacot üzemeltető Komondor Kft. akkori vezetője.

Az Andrássy úti ingatlanmutyik felgöngyölítésének nincs vége az Andrássy út 3. és 47. ügyének lezárásával. Az ügyészség egy hónapja tizennégy volt önkormányzati képviselővel és két volt jegyzővel szemben emelt vádat hűtlen kezelés miatt, mert a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi rendelkezést megsértve 2003 és 2005 között több terézvárosi ingatlant is a valós forgalmi értéken alul értékesítettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!